“Μου φτάνει που ξέρω να διαβάζω, γιατί έτσι μαθαίνω αυτά που δεν ξέρω, ενώ όταν γράφεις, γράφεις μόνο αυτά που ξέρεις ήδη.” – Umberto Eco
Αυτή η φράση είναι πολύ σημαντική. Βλέπουμε έναν άνθρωπο με τεράστια μόρφωση να διψά για γνώση, για ανταλλαγή απόψεων. Δεν του φτάνουν αυτά που ήδη γνωρίζει (είχε μία βιβλιοθήκη με περισσότερα από 30000 βιβλία σπίτι του…).
Από την άλλη, υπάρχουν άνθρωποι (όλοι μας έχουμε γνωρίσει…) που νομίζουν πως τα γνωρίζουν όλα και όταν συζητούν θέλουν απλώς να επιβάλουν την άποψή τους.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Umberto Eco (Ουμπέρτο Έκο, 1932-2016) ήταν διάσημος Ιταλός σημειολόγος, δοκιμιογράφος, μυθιστοριογράφος και κριτικός λογοτεχνίας. Αν και το πρώτο του βιβλίο εκδόθηκε το 1965, έγινε παγκοσμίως γνωστόςτο 1980, όταν εκδόδηθε το πρώτο του μυθιστόρημα, το οποίο ήταν «Το όνομα του Ρόδου». Αυτό το μυθιστόρημα, του οποίου τα γεγονότα εκτυλίσσονται σε ένα μοναστήρι την περίοδο του Μεσαίωνα, περιγράφει σχεδόν όλη την μεσαιωνική θρησκευτική γραμματεία και φιλοσοφία μέσα από μία ιστορία με πολλά εγκλήματα. Μάλιστα, το 1986, το μυθιστόρημα αυτό μεταφέρθηκε και στην μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι. Το 1988 εκδόθηκε ένα ακόμα σπουδαίο μυθιστόρημα, «Το εκκρεμές του Φουκώ». Προτού ασχοληθεί βέβαια με τα μυθιστορήματα, ο Ουμπέρτο Έκο είχε αναπτύξει τη δική του θεωρία για τη Σημειολογία (η επιστήμη που μελετά τη συγκρότηση και τη λειτουργία των συμβολικών συστημάτων στο σύνολό τους), την οποία θεωρούσε αυτοτελή επιστήμη και όχι κάποιο παράρτημα της γλωσσολογίας όπως θεωρούνταν τότε. Εξάλλου, είχε γράψει πολλά βιβλία τις δεκαετίες του 60 και του 70 όπου εξέφραζε την άποψη ότι οι πολιτισμοί μπορούν να ερμηνευτούν από τη μουσική, τη γλώσσα κ.α. Ζούσε στο Μιλάνο και είναι γνωστό πως στο σπίτι του είχε μία τεράστια βιβλιοθήκη με περισσότερα από 30.000 βιβλία. Μιλούσε άπταιστα 5 γλώσσες (μία εξ αυτών και τα αρχαία ελληνικά). Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το 1995 αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κάνε κλικ εδώ για περισσότερα αποφθέγματα του Ουμπέρτο Έκο.
Αν ενδιαφέρεσαι για βιβλία του Ουμπέρτο Έκο, κάνε κλικ εδώ.
Τέλος, αν θες να διαβάσεις περισσότερα για τη ζωή του Ουμπέρτο Έκο, κάνε κλικ εδώ.