“Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ανακαλύψει νέους ωκεανούς αν δεν έχει το θάρρος να απομακρυνθεί από την ακτή.” – André Gide
Ο σπουδαίος Γάλλος συγγραφέας, Αντρέ Ζιντ, κάποτε έγραψε πως “Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ανακαλύψει νέους ωκεανούς αν δεν έχει το θάρρος να απομακρυνθεί από την ακτή”. Αυτό το βαθυστόχαστο απόφθεγμα υπογραμμίζει τη σημασία του να ρισκάρουμε προκειμένου να πετύχουμε όσα πραγματικά μπορούμε. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε το νόημα πίσω από τα λόγια Ζιντ και θα εμβαθύνουμε στη σημασία του θάρρους στην ανακάλυψη νέων δυνατοτήτων.
Κατανοώντας τα λόγια του Andre Gide
Υπάρχουν διαστήματα στη ζωή μας που βρισκόμαστε κολλημένοι σε μία κατάσταση (επαγγελματικά, ερωτικά, φιλικά κ.α). Λίγο η συνήθεια της καθημερινότητας, λίγο ο φόβος του αγνώστου οδηγούν στο να μην κυνηγάμε την αληθινή ανάπτυξη, η οποία απαιτεί προσπάθεια και δεν έρχεται εύκολα. Οι “ωκεανοί” αντιπροσωπεύουν ανεξερεύνητα εδάφη, ευκαιρίες και ανεκμετάλλευτες δυνατότητες, ενώ η “ακτή” συμβολίζει την ασφάλεια και την οικειότητα των ζωνών άνεσής μας. Ο Gide τονίζει ότι αν δεν είμαστε πρόθυμοι να αφήσουμε αυτά που ξέρουμε, να πάρουμε ρίσκα και να επιχειρήσουμε στο άγνωστο, δεν θα ανακαλύψουμε ποτέ νέες εμπειρίες, ιδέες και εν τέλει δεν θα φτάσουμε ποτέ στο ταβάνι των δυνατοτήτων μας.
Η σημασία του θάρρους
Στο επίκεντρο της φράσης του Gide βρίσκεται η σημασία του θάρρους. Έχει σημασία ότι αναγνωρίζει πως δεν είναι εύκολο να κάνουμε το πρώτο βήμα. Το θάρρος είναι η κινητήρια δύναμη που μας ωθεί προς τα εμπρός, επιτρέποντάς μας να ξεπεράσουμε το φόβο, την αμφιβολία και την αντίσταση στην αλλαγή. Είναι ο καταλύτης που μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε το πρώτο βήμα μακριά από την ακτή, αφήνοντας πίσω μας την ασφάλεια αυτών που γνωρίζουμε. Χωρίς θάρρος, μπορεί να παραμείνουμε στάσιμοι και να χάνουμε αμέτρητες ευκαιρίες για ανάπτυξη.
Ανάπτυξη και αυτογνωσία
Επιχειρώντας “πέρα από την ακτή”, ξεκινάμε ένα ταξίδι προσωπικής ανάπτυξης και αυτογνωσίας. Μόνο τότε είναι που ανακαλύπτουμε κρυμμένα ταλέντα, δυνάμεις και πάθη που μπορεί να παρέμεναν αδρανή μέσα μας. Η διαδικασία της αυτοανακάλυψης περιλαμβάνει την εξερεύνηση των ορίων μας, την αποδοχή των αδυναμιών μας και την αποκάλυψη πτυχών του εαυτού μας που δεν γνωρίζαμε ποτέ ότι υπάρχουν. Μέσα από αυτό το ταξίδι, μαθαίνουμε περισσότερα για το ποιοι πραγματικά είμαστε και τι είμαστε ικανοί να πετύχουμε. Είναι δύσκολο, απαιτεί θάρρος, όπως είπαμε αλλά είναι ο μόνος τρόπος…
Το ταξίδι & ο μόνος αληθινός κίνδυνος
Πριν απομακρυνθείς από την ακτή, πρέπει να γνωρίζεις πως το ταξίδι δεν είναι μια γραμμική διαδρομή και έχει πολλές…φουρτούνες. Είναι γεμάτο με ανατροπές, απροσδόκητες ανακαλύψεις και απαιτεί υπομονή, προσαρμοστικότητα και προθυμία να περιηγηθούμε σε αχαρτογράφητα νερά. Σε όλες αυτές τις δυσκολίες όμως, βρίσκεται και η ομορφιά του…
Τελικά, ο μόνος αληθινός κίνδυνος είναι να μείνεις για πάντα στην ακτή και να έρθει μία μέρα όπου δεν θα θυμάσαι καμία φουρτούνα…
Προτεινόμενο βιβλίο: “Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει” της Hwang Sun-mi