“Αυτός που θέλει ένα τριαντάφυλλο πρέπει να σέβεται τα αγκάθια του” – André Gide
Ο διάσημος Γάλλος συγγραφέας Αντρέ Ζιντ κάποτε έγραψε: “Αυτός που θέλει ένα τριαντάφυλλο πρέπει να σέβεται τα αγκάθια του”. Αυτές οι λίγες λέξεις κρύβουν ένα βαθύ νόημα και έχουν διαφορετικές ερμηνείες. Παρακάτω, θα προσπαθήσουμε να τις αναλύσουμε και να δούμε πως μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που βλέπουμε τη ζωή και τους γύρω μας.
Επίτευξη στόχων και αντιμετώπιση εμποδίων
Η μεταφορά του τριαντάφυλλου και του αγκαθιού χρησιμεύει ως ο ακρογωνιαίος λίθος της ρήσης του Gide. Συγκρίνοντας την επιθυμητή ομορφιά ενός τριαντάφυλλου με το αγκάθι που το συνοδεύει, ο Gide μας καλεί να προβληματιστούμε σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ της επίτευξης των στόχων μας και των εμποδίων που θα αντιμετωπίσουμε. Το τριαντάφυλλο συμβολίζει τις φιλοδοξίες μας και τα όνειρά μας. Αντίθετα, το αγκάθι αντιπροσωπεύει τα εμπόδια, τις δυσκολίες και τις θυσίες που συχνά συνοδεύουν την επιδίωξη αυτών των επιθυμιών μας.
Η συναναστροφή με άλλους ανθρώπους
Μία άλλη ερμηνεία είναι πως το απόφθεγμα αναφέρεται στη συνύπαρξή μας με κάποιον άνθρωπο. Σε αυτή την περίπτωση, το τριαντάφυλλο μπορεί να συμβολίζει τη σχέση μας με τον άλλον, ενώ τα αγκάθια αντιπροσωπεύουν τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες και τις διαφορές που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια αυτής της συνύπαρξης. Θα μπορούσε να είναι σχέση οποιασδήποτε μορφής (ερωτική, φιλική, επαγγελματική κτλ).
Συνεπώς, το νόημα του αποφθέγματος σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι σε μια σχέση, θέλοντας να απολαύσουμε τα καλά και τα όμορφα που μοιραζόμαστε με κάποιον, πρέπει επίσης να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και να σεβαστούμε τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που πιθανόν να προκύψουν στην πορεία της σχέσης. Αυτό απαιτεί ανοικτή επικοινωνία και σεβασμό.
Ο σεβασμός στα αγκάθια
Το απόφθεγμα του Gide μας προτρέπει να σεβόμαστε το αγκάθι. Αυτό, μας υπενθυμίζει ότι η πραγματική ανάπτυξη και η αυτογνωσία συχνά πηγάζουν από την αντιμετώπιση και την υπέρβαση των δυσκολιών. Σεβόμενοι το αγκάθι, αποδεχόμαστε το γεγονός ότι αυτές οι δυσκολίες είναι που ανοίγουν το δρόμο για την προσωπική ανάπτυξη και τελικά οδηγούν στην ομορφιά του τριαντάφυλλου.
Αν μιλάμε για σχέσεις, αυτές δυναμώνουν μέσα από τις δύσκολες καταστάσεις. Αν μιλάμε για την επίτευξη στόχων, είναι δεδομένο πως κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε μία δυσκολία, βελτιωνόμαστε και φτάνουμε πιο κοντά στην επίτευξή τους.
Αποδοχή των ατελειών
Το απόσπασμα του Gide υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της αποδοχής των ατελειών. Ακριβώς όπως η ομορφιά του τριαντάφυλλου δεν μειώνεται από την παρουσία αγκαθιών, έτσι και η ζωή μας δεν μειώνεται από την ύπαρξη προκλήσεων ή ατελειών. Αντίθετα, προσθέτουν βάθος και χαρακτήρα, διαμορφώνοντας τις εμπειρίες μας και κάνοντάς τες πιο ουσιαστικές. Η αποδοχή των δικών μας ατελειών και των ατελειών των άλλων μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε τη μοναδική ομορφιά που υπάρχει σε κάθε πτυχή της ζωής.
Καλλιέργεια του σεβασμού και της εκτίμησης
Για να κατανοήσουμε πλήρως τη φράση του Gide, πρέπει να καλλιεργήσουμε το σεβασμό και την εκτίμηση τόσο για το τριαντάφυλλο όσο και για το αγκάθι. Ο σεβασμός στο αγκάθι σημαίνει την αναγνώριση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε και την αναγνώριση του ρόλου τους στην προσωπική μας ανάπτυξη. Περιλαμβάνει την εκτίμηση των μαθημάτων που πήραμε, της δύναμης που αποκτήσαμε και της ανθεκτικότητας που αναπτύξαμε ξεπερνώντας τις προκλήσεις. Αναπτύσσοντας αυτή τη νοοτροπία, μπορούμε να καλλιεργήσουμε την ευγνωμοσύνη και την ενσυναίσθηση, οι οποίες με τη σειρά τους ενισχύουν την ικανότητά μας να εκτιμούμε την ομορφιά που μας περιβάλλει.
Προτεινόμενο βιβλίο του Αντρέ Ζιντ: Ο ανηθικολόγος
Για περισσότερα αποφθέγμα του σπουδαίου γάλλου συγγραφέα, Αντρέ Ζιντ, κάνε κλικ εδώ.