“Αυτοί που κάνουν χιούμορ, θυμίζουν μικρά παιδιά που, καθώς διασχίζουν σκοτεινά δωμάτια, τραγουδούν για να πάρουν θάρρος.” – Pitigrilli
Μου έρχεται στο μυαλό ο ηθοποιός Robin Williams, ο οποίος είχε μιλήσει για την σχέση χιούμορ και κατάθλιψης με αυτό το απόφθεγμα.
Είναι γεγονός πως κανείς δεν ξέρει τι κρύβει μέσα του ο άλλος. Ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει χιούμορ σαν μία άμυνα για να ξεχαστεί από αυτά που μπορεί να τον στενοχωρούν. Το γέλιο κάνει καλό πάντα. Όμως, δεν σημαίνει απαραίτητα ευτυχία. Μπορεί κάποιος να κάνει χιούμορ ακόμα και για να μην επιβαρύνει τους άλλους με τα δικά του προβλήματα. Εξάλλου, υπάρχει και επιστημονικός όρος “χαμογελαστή κατάθλιψη” και μπορούν να γίνουν ολόκληρες αναλύσεις από ειδικούς για το όλο θέμα.
Με αυτά τα λόγια ο Pitigrilli μιλάει για τα άτομα που προσπαθούν μέσω του χιούμορ να βρουν δύναμη. Διασχίζουν σκοτεινά δωμάτια (κατάθλιψη ή οτιδήποτε άλλο τους στενοχωρεί), προσπαθώντας να πάρουν θάρρος από το γέλιο…
* Ένα από τα αγαπημένα μου αποφθέγματα.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Dino Segre (1893-1975), ήταν Ιταλός συγγραφέας που έγινε γνωστός με το ψευδώνυμο Pitigrilli. Το πιο γνωστό μυθιστόρημά του ήταν το Cocaina. Ένα μυθιστόρημα το οποίο τοποθετήθηκε στον κατάλογο των απαγορευμένων βιβλίων από την Καθολική Εκκλησία. Σε μία εποχή όπου η ιταλική αστική ηθική επέβαλε τον πατριωτισμό και την παραδοσιακή οικογενειακή ζωή, ο Pitigrilli παρουσίασε στα έργα του έναν κόσμο που οδηγείται από το σεξ, την αγάπη για εξουσία και την απληστία. Ήταν ιδρυτής του λογοτεχνικού περιοδικού Grandi Firme (1924). Το 1938 η κυκλοφορία του περιοδικού απαγορεύτηκε βάσει των αντισημιτικών φυλετικών νόμων της φασιστικής κυβέρνησης. Εκείνη την εποχή ο Pitgrilli χαρακτηρίστηκε ως Εβραίος. Ο πατέρας του ήταν Εβραίος και ο ίδιος είχε παντρευτεί μια Εβραία. Παρόλα αυτά, ο ίδιος είχε εργαστεί στη δεκαετία του 1930 ως πληροφοριοδότης μιας φασιστικής μυστικής υπηρεσίας, της OVRA. Παρά τη σκοτεινή δράση του αυτή την δεκαετία, τελικά εκδιώχθηκε ως Εβραίος από την Ιταλική κυβέρνηση και μάλιστα φυλακίστηκε το 1940. Μπερδεμένη ιστορία η οποία εμπλέκεται ακόμα περισσότερο όταν ο ίδιος ο Πιτιγκρίλι αρνήθηκε τα πρώτα του έργα και απαγόρευσε την ανατύπωσή τους, όταν πια είχε στραφεί στον καθολικισμό.
Ο Umberto Eco είχε γράψει πάντως… «Ο Pitigrilli ήταν ένας απολαυστικός συγγραφέας – πικάντικος και γρήγορος – σαν κεραυνός»
Κάνε κλικ εδώ για να δεις περισσότερα αποφθέγματα του Pitigrilli.
Στην Wikipedia μπορείς να διαβάσεις περισσότερα πράγματα για την ζωή του Pitigrilli.