“Υπάρχουν δύο κίνητρα για να διαβάσεις ένα βιβλίο: το ένα είναι για να το απολαύσεις. Το άλλο, για να παινευτείς γι’ αυτό.” – Bertrand Russell
Η αλήθεια είναι πως κάτι είχα αρχίσει να υποψιάζομαι και τελικά ο Bertrand Russell μου το επιβεβαίωσε! Υπάρχουν δύο κίνητρα για να διαβάσεις ένα βιβλίο, λοιπόν…ή μήπως παραπάνω; Αχ καημένε Bertrand…που να ήξερες ότι υπάρχουν και άνθρωποι που μιλούν για ένα βιβλίο, χωρίς καν να το έχουν διαβάσει.
Απόλαυση της ανάγνωσης
Αρχικά, ας πούμε λίγα λόγια για τα άτομα της πρώτης κατηγορίας. Τι βρίσκουν πια σε αυτή την ανάγνωση βιβλίων και το απολαμβάνουν; Λένε πως ταξιδεύουν σε νέους κόσμους που δημιουργούνται από τις λέξεις και χάνονται μέσα σε συναρπαστικές ιστορίες, συμπάσχουν με τους χαρακτήρες και βιώνουν μοναδικά συναισθήματα. Αλήθεια είναι όλα! Υπάρχουν βιβλία που όταν τα ολοκληρώνεις, είσαι διαφορετικός άνθρωπος. Βρείτε τα! Αγαπήστε τα!
Καυχησιολογία μέσω της ανάγνωσης
Στο άλλο άκρο, υπάρχουν άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιούν την ανάγνωση ως μέσο για να ενισχύσουν την κοινωνική τους εικόνα, να εντυπωσιάσουν τους άλλους ή ακόμη και να αναδείξουν τον εαυτό τους ως πνευματικά ανώτερους. Αυτά τα άτομα αντιμετωπίζουν κάποια έργα που θεωρούνται κλασικά ως μέσο προβολής του δικού τους…επιπέδου. Συχνά, αναφέρονται σε αυτά με έναν τρόπο επιτηδευμένο όμως ανάμεσα στις λέξεις μπορείς να διακρίνεις μία προσπάθεια να καυχηθούν παρά να εστιάσουν στα πραγματικά οφέλη της ανάγνωσης. Η υπερβολική έμφαση στον κομπασμό μπορεί να οδηγήσει σε μια ρηχή ενασχόληση με τη λογοτεχνία, όπου η έμφαση δίνεται περισσότερο στην πράξη της ανάγνωσης παρά στο ίδιο το περιεχόμενο.
Ειλικρινείς συζητήσεις vs ποιος την έχει πιο μεγάλη…τη βιβλιοθήκη;
Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, τα κίνητρα για ανάγνωση έχουν εξελιχθεί. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και οι διαδικτυακές κοινότητες συμβάλλουν σε μια συλλογική αναγνωστική εμπειρία. Η πράξη της ανάγνωσης δεν είναι μόνο προσωπική αλλά και κοινωνική, με τα άτομα να μοιράζονται τις συστάσεις βιβλίων και τα “επιτεύγματά” τους σε εικονικούς χώρους. Αυτό έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Από τη μία είναι ωραίο να ξέρεις ότι υπάρχουν άτομα που μοιράζεστε τα ίδια ενδιαφέροντα και μπορείς να κάνεις μαζί τους ειλικρινείς συζητήσεις για αυτό που αγαπάτε. Από την άλλη, μπορεί να υπάρχουν και πολλές προτάσεις που να εξυπηρετούν άλλους σκοπούς, όπως για παράδειγμα η προώθηση ενός βιβλίου ή ακόμα και ενός συγγραφέα.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να έχουμε αναπτύξει την κριτική σκέψη μας προκειμένου να μπορούμε να αναγνωρίσουμε το ειλικρινές από το ψεύτικο. Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να γίνεται με τρόπο που θα είναι επωφελής για εμάς αλλά και θα μας καθιστά χρήσιμους για την κοινότητα. Α, και κάτι τελευταίο. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις να θυμάσαι ότι στο τέλος, το αληθινό πάντα κερδίζει…