“Το χάος γεννάει την τάξη.” – Νίτσε
Έχει βελτιωθεί ο κόσμος μας; Ναι, δεν μου αρέσει να τα μηδενίζω όλα. Για παράδειγμα, παλιότερα πολλοί άνθρωποι δούλευαν από την παιδική τους ηλικία σε απάνθρωπες συνθήκες.
Σήμερα δεν συμβαίνει αυτό; Συμβαίνει. Υπάρχουν χώρες στην Αφρική που οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε νερό. Θέλει πολύ δουλειά ακόμα η ανθρωπότητα για να ζουν όλοι αξιοπρεπώς. Σίγουρα όμως είναι περισσότεροι οι άνθρωποι που ζουν με αξιοπρέπεια σήμερα από τον Μεσαίωνα.
Αυτά τι σημαίνουν; Εξελισσόμαστε μεν…υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης δε.
Ο κόσμος αλλάζει αλλά πάντα αυτές οι αλλαγές έρχονται με κόπο και πολλές φορές με βαρύ τίμημα αίματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η γαλλική επανάσταση. Ο κόσμος δεν ήταν ποτέ ίδιος μετά.
Πριν λίγο διάβαζα ένα άρθρο για τα επεισόδια που γίνονται αυτή την εποχή στο Ιράν με αφορμή το θάνατο μίας κοπέλας επειδή φαινόντουσαν τα μαλλιά της. Μαθήτριες επαναστατούν χωρίς να φοβούνται. Η αλλαγή λοιπόν, πάντα έτσι έρχεται σε τέτοια θέματα. Όταν τα πράγματα φτάνουν σε αδιέξοδο, η τάξη δεν μπορεί να έρθει διαφορετικά.
Λίγα λόγια για τον Νίτσε
Ο Friedrich Wilhelm Nietzsche (Νίτσε, 1844 – 1900) ήταν Γερμανός φιλόσοφος, ποιητής, και συνθέτης. Τα σημαντικότερα έργα του ήταν: “Τάδε έφη Ζαρατούστρα”, “Η Θέληση της Δύναμης”, ” Η Γέννηση της Τραγωδίας”, “Πέραν του Καλού και του Κακού”, ” Ίδε ο άνθρωπος”.
Ο Χίτλερ παρερμήνευσε τη φιλοσοφία του και οικοδόμησε πάνω της, τη θεωρία του ναζισμού. Είναι γνωστό πως το σημαντικότερο έργο του Νίτσε, το «Τάδε έφη Ζαρατούστρα», χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθεί το πρότυπο της Άρειας φυλής. Εκεί, ο Νίτσε μιλάει για τον Υπεράνθρωπο, εννοώντας πως είναι ο καλύτερος εαυτός μας που θα ξεπεράσει τις παλιές αξίες και θα εξελιχθεί τόσο πνευματικά όσο και σωματικά.
Ο Νίτσε είχε προβλέψει ότι τα έργα του (στα οποία πολλές φορές κατακρίνει τα πάντα με κυνικό τρόπο, με αφορισμούς και ειρωνείες) θα παρερμηνευθούν και φέρεται να είχε δηλώσει: «Αυτό που κάνουμε δεν το καταλαβαίνουν ποτέ, μα μονάχα το επαινούν ή το κατηγορούν». Πράγματι, ακόμα και σήμερα (πάνω από έναν αιώνα από το θάνατο του) το έργο του έχει φανατικούς υποστηρικτές και φανατικούς πολέμιους.
Περισσότερα αποφθέγματα με εικόνες του Νίτσε, μπορείς να βρεις εδώ.
Βιβλία του Νίτσε αλλά και αναλύσεις του έργου του, μπορείτε να βρείτε εδώ.