“Θεέ μου τι μπλε ξοδεύεις για να μη σε βλέπουμε!” – Οδυσσέας Ελύτης
Το απόφθεγμα «Θεέ μου τι μπλε ξοδεύεις για να μη σε βλέπουμε» προέρχεται από το ποίημα «Μαρία Νεφέλη» του Οδυσσέα Ελύτη. Ο σπουδαίος και αγαπημένος ποιητής χρησιμοποιεί το μπλε ως σύμβολο της απεραντοσύνης, του μυστηρίου και του άπειρου και παράλληλα, μας καλεί να σκεφτούμε πώς το θεϊκό μπορεί να είναι πανταχού παρόν και ταυτόχρονα αθέατο.
Το «μπλε» αναφέρεται στο χρώμα του ουρανού και της θάλασσας και ο ποιητής υπονοεί ότι ο Θεός «ξοδεύει» άφθονο μπλε – δηλαδή δημιουργεί έναν απέραντο ουρανό και θάλασσα – ως έναν τρόπο να παραμένει κρυμμένος από την άμεση ανθρώπινη αντίληψη. Είναι σαν να λέει ότι η ίδια η ομορφιά και το μεγαλείο της φύσης λειτουργούν ως πέπλο που καλύπτει τη θεϊκή παρουσία.
Απόσπασμα
Λίγο πριν αναφερθεί ο συγκεκριμένος στίχος, ο Ελύτης γράφει:
Mπλε του κοβαλτίου, μπλε με τις άπειρες σημασίες.
Με αυτό μίλησαν κάποτε, σαν θεοί: ο Ρενουάρ, ο Μονέ και
ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Αλλά, ποιο το βάθος και ποια η αρχή;
Η αναφορά στους ζωγράφους Ρενουάρ, Μονέ και Βαν Γκογκ υπογραμμίζει την προσπάθεια των καλλιτεχνών να αποτυπώσουν το άπιαστο και το βαθύτερο νόημα μέσα από τα έργα τους. Αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα των έργων τους («σαν θεοί») αλλά από την άλλη εκφράζει μια βαθιά υπαρξιακή ανησυχία και αναζήτηση όταν αναρωτιέται «Αλλά, ποιο το βάθος και ποια η αρχή;».
Ο ποιητής καταλαβαίνει ότι παρά την προσπάθειά μας να κατανοήσουμε και να προσεγγίσουμε το βαθύτερο νόημα, πάντα υπάρχει ένα επίπεδο που παραμένει απρόσιτο και ανεξιχνίαστο. Αυτό ενισχύει το θέμα της αδυναμίας του ανθρώπου να αντιληφθεί πλήρως το θεϊκό.
Σχόλιο
Την ώρα που πολλοί άνθρωποι αμφισβητούν την ύπαρξη του Θεού επειδή δεν μπορούν να αντιληφθούν τη λογική Του (όπως είναι φυσιολογικό γιατί πολύ απλά…δεν είμαστε θεοί), ο Οδυσσέας Ελύτης με απλά λόγια εκφράζει μία ταπεινή άποψη αναγνωρίζοντας ότι κάποια πράγματα απλώς δεν μπορούμε να τα κατανοήσουμε με την ανθρώπινη λογική. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, δίνει μία ιδιαίτερη αξία στον συγκεκριμένο στίχο. Αυτή είναι η μαγεία και η ουσία της ποίησης.
Κάνε κλικ εδώ για περισσότερα αποφθέγματα του σπουδαίου Έλληνα ποιητή, Οδυσσέα Ελύτη.