“Τα βιβλία έχουν τους ίδιους εχθρούς με τον άνθρωπο: τη φωτιά, την υγρασία, την ανοησία, τον χρόνο και το ίδιο τους το περιεχόμενο.” – Paul Valery
Αυτό που θέλει να πει ο σπουδαίος γάλλος ποιητής και φιλόσοφος είναι πως υπάρχουν και κακά βιβλία (όπως και άνθρωποι). Ένα βιβλίο μπορεί να καεί, να βραχεί, να πέσει θύμα της ανοησίας καποιου ή να φθαρεί λόγω του χρόνου. Το χειρότερο όμως από όλα, είναι να έχει κακό περιεχόμενο. Αυτο σημαίνει ότι μπορεί να μην έχει ενδιαφέρον ή ακόμα και να προωθεί λανθασμένες ιδέες.
Αντίστοιχα, ένας άνθρωπος μπορεί να πάθει διάφορα αλλά το χειρότερο που μπορεί να τον βρεί είναι να καταλήξει να μην έχει κανένα ενδιαφέρον ή απλώς να είναι κακός…
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Πωλ Βαλερύ (1871 – 1945) ήταν Γάλλος ποιητής, συγγραφέας και φιλόσοφος. Ήταν γραμματέας ενός επιχειρηματία και όταν εκείνος πέθανε, αποφάσισε (περίπου σε ηλικία 50 ετών) να γίνει συγγραφέας. Γρήγορα απέκτησε φήμη και θεωρούνταν διανοούμενος και κάπως έτσι έφτασε να αντιπροσωπεύει τη Γαλλία σε πολιτιστικά ζητήματα στην Κοινωνία των Εθνών. Το 1931, ίδρυσε το Διεθνές Κολέγιο των Καννών, το οποίο λειτουργεί ακόμα και σήμερα. Το 1937 διορίσθηκε διευθυντικό στέλεχος στο μετέπειτα Πανεπιστήμιο της Νίκαιας. Ακόμα, ήταν ο πρώτος χρονικά κάτοχος της `Εδρας της Ποιητικής στο Κολέγιο της Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, συνέχισε να εκδίδει κείμενα ενώ αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις κατοχικές δυνάμεις.
Ο Πωλ Βαλερύ δεν είχε δημοσιεύσει κανένα ποίημά από όσα είχε γράψει για πάνω από 20 χρόνια. Την… Μεγάλη Σιωπή την έσπασε όταν δημοσίευσε το La Jeune Parque («Η νεαρή Μοίρα») το 1917, ένα ποίημα που πολλοί θεωρούν ως το σπουδαιότερο γαλλικό ποίημα του 20ου αιώνα. Το πιο δημοφιλές έργο του Βαλερύ είναι τα Cahiers (“Τετράδια”). Τα “Τετράδια” ήταν κάτι σαν ημερολόγιο όπου κάθε πρωί έγραφε κάτι καθόλη τη διαρκεια της ενήλικης ζωής του.
Αν θέλεις να δεις περισσότερα αποφθέγματα και σοφά λόγια του Paul Valery, κάνε κλικ εδώ.
Αν θέλεις να διαβάσεις περισσότερα για τον Paul Valery, κάνει κλικ εδώ για να μεταφερθείς στη Wikipedia.