“Σε αυτήν τη στιγμή του πανικού, φοβούμαι εκείνους που φοβούνται.” – Victor Hugo
Σε δύσκολες στιγμές είναι σημαντικό να κρατάμε την ψυχραιμία μας. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι άθελά τους, μπορεί να σπείρουν τον πανικό και αυτό είναι πολύ κακό γιατί μειώνουν τις πιθανότητες να εξελιχθεί όσο το δυνατόν πιο ομαλά η κατάσταση.
Ένα παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι στον φονικό σεισμό του 1999, στην Αθήνα. Εγώ τότε ήμουν 18 χρονών και θυμάμαι χαρακτηριστικά μία γειτόνισσα να λέει ότι της είπες κάποιος που ξέρει κάποιον…ότι θα γίνει σεισμός στις 4 τα ξημερώματα. Σίγουρα, κάποιοι επηρεάστηκαν αρνητικά και επιβαρύνθηκε η ψυχολογία τους ακόμα περισσότερο.
Το παραπάνω είναι ένα απλό παράδειγμα. Υπάρχουν ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις όπου αυτοί που δεν είναι ψύχραιμοι μπορεί να πάρουν στο λαιμό τους άτομα που δεν φταίνε. Οπότε, προσπάθησε – αν βρεθείς σε τέτοιες καταστάσεις – να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου γιατί μόνο τότε θα μπορείς να πάρεις τις σωστές αποφάσεις.
Λίγα λόγια για τον Victor Hugo
Ο Βίκτωρ Ουγκώ (1802 – 1885) ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος, ποιητής και πολιτικός. Θεωρείται ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του γαλλικού ρομαντισμού. Τα πιο γνωστά έργα του είναι η «Παναγία των Παρισίων» με πρωταγωνιστή τον Κουασιμόδο και το εμβληματικό «Οι Άθλιοι», το οποίο αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα μυθιστορήματα του 19ου αιώνα. Στη Γαλλία πάντως, αναγνωρίζεται περισσότερο για τη συνεισφορά του ως ρομαντικός ποιητής και τα ποιητικά έργα του θεωρούνται εφάμιλλα των έργων του Σαίξπηρ, του Δάντη και του Ομήρου. Τέλος, θεωρείται ένας εκ των σπουδαιότερων φιλελλήνων. Το ποίημά του “Τα Κεφάλια του Σαραγιού” είναι εμπνευσμένο από την Έξοδο του Μεσολογγίου. Ακόμα, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, δημοσίευσε τα ποιήματα Κανάρης, Λαζάρα και το Ελληνόπουλο (L’ enfant). Αργότερα, κατά τη διάρκεια της Κρητικής Επανάστασης (1866 – 1869), δημοσίευσε 3 επιστολές υπέρ του Κρητικού Αγώνα για ένωση με την Ελλάδα, στον ευρωπαϊκό τύπο.
Για περισσότερα αποφθέγματα του σπουδαίου Γάλλου ποιητή, Victor Hugo, κάνε κλικ εδώ.
Αν θες να αγοράσεις βιβλία του Βίκτωρ Ουγκώ, κάνε κλικ εδώ.
Τέλος, για περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη ζωή του φιλέλληνα Victor Hugo, κάνε κλικ εδώ.