“Πρώτα χόρεψε. Μετά σκέψου. Αυτή είναι η φυσική σειρά.” – Samuel Beckett
Η δημοφιλής φράση του Samuel Beckett: “Πρώτα χόρεψε. Μετά σκέψου. Αυτή είναι η φυσική σειρά” αποτυπώνει την ουσία της σχέσης μεταξύ παρορμητικότητας και περισυλλογής, δράσης και προβληματισμού. Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στο νόημα που κρύβεται πίσω από το απόφθεγμα, διερευνώντας την προέλευσή του, αναλύοντας τη σημασία του και εντοπίζοντας διάφορες ερμηνείες.
Η προέλευση του αποφθέγματος
Το απόφθεγμα του Μπέκετ προέρχεται από το έργο του “Worstward Ho”, το οποίο εκδόθηκε μετά θάνατον το 1983. Το έργο περιέχει αποσπασματικούς διαλόγους και διερευνά τις ιδέες της γλώσσας, της ταυτότητας αλλά και του αγώνα για επικοινωνία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το απόφθεγμα παροτρύνει τους αναγνώστες να δώσουν προτεραιότητα στην κίνηση και τη δράση προτού εμπλακούν σε υπερβολικές αναλύσεις.
Για βιβλία του Samuel Beckett, κάνε κλικ εδώ.
Ανάλυση του αποφθέγματος
Η σημασία του χορού
Η προτροπή του Μπέκετ να “χορέψουμε πρώτα”, συμβολίζει τη δράση και την κίνηση. Ο χορός αντιπροσωπεύει την ελευθερία, την έκφραση και τον αυθορμητισμό. Ουσιαστικά, μας καλεί να αγκαλιάσουμε τα ένστικτά μας και να απομακρυνθούμε από τη στάσιμη και παθητική κατάσταση της υπερβολικής σκέψης.
Ο ρόλος της σκέψης
Με τα λόγια…”Σκέψου αργότερα”, ο Μπέκετ αμφισβητεί τη συμβατική έμφαση στην υπερβολική σκέψη και ανάλυση καταστάσεων πριν από την ανάληψη δράσης. Προτείνει ότι η σκέψη μπορεί να αναβληθεί μέχρι να βιώσουμε τη σωματική απελευθέρωση του χορού. Ο Μπέκετ αναγνωρίζει ότι η σκέψη είναι απαραίτητη, αλλά πιστεύει ότι δεν πρέπει να εμποδίζει τη ζωτικότητα και την άμεση ανταπόκριση που βρίσκεται στην πράξη του χορού.
Φυσική τάξη και αυθορμητισμός
Ο Μπέκετ υποστηρίζει ότι η φυσική τάξη έγκειται στο να χορεύουμε πρώτα και να σκεφτόμαστε αργότερα. Τα αρχέγονα ένστικτά μας μάς ωθούν να εκφραζόμαστε σωματικά προτού εμπλακούμε σε βαθιά διανοητική σκέψη. Συνδεόμενοι με τη διαίσθησή μας και επιτρέποντας στον εαυτό μας να εξερευνήσει ελεύθερα μέσω του χορού, αξιοποιούμε μια θεμελιώδη πτυχή της ανθρώπινης φύσης μας.
Ερμηνείες
Το απόφθεγμα του Μπέκετ επιτρέπει πολλαπλές ερμηνείες, καθεμία από τις οποίες έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία. Ορισμένες πιθανές ερμηνείες περιλαμβάνουν:
Η σημασία της παρούσας στιγμής
Το απόφθεγμα καλεί τα άτομα να αφήσουν τις αναστολές τους και να παραδοθούν στην παρούσα στιγμή. Βυθίζοντας τους εαυτούς τους στην πράξη του χορού, οι άνθρωποι μπορούν στιγμιαία να αποσυνδεθούν από τις σκέψεις τους και να εμπλακούν πλήρως με το άμεσο περιβάλλον τους.
Ξεπερνώντας το φόβο και τις υπερβολικές σκέψεις
Τα λόγια του Μπέκετ μας υπενθυμίζουν ότι η υπερβολική σκέψη μπορεί να οδηγήσει σε φόβο. Αυτό, συχνά εμποδίζει τη δράση και την προσωπική ανάπτυξη. Από την άλλη, ο χορός μάς επιτρέπει πρώτα να απελευθερωθούμε από το φόβο της κρίσης και των κοινωνικών προσδοκιών, επιτρέποντάς μας να αγκαλιάσουμε τον αυθεντικό εαυτό μας.
Αγκαλιάζοντας τη δημιουργικότητα και την αυθεντικότητα
Μέσω του χορού, αξιοποιούμε την έμφυτη δημιουργικότητά μας. Ο Μπέκετ ενθαρρύνει τα άτομα να εκφράζονται αυθεντικά, παρακάμπτοντας τους περιορισμούς της ορθολογικής σκέψης και των κοινωνικών προτύπων.
Σημασία στον σημερινό κόσμο
Το απόφθεγμα του Μπέκετ αποκτά ιδιαίτερη σημασία στον σημερινό ταχέως εξελισσόμενο και κορεσμένο από πληροφορίες κόσμο. Είναι εντυπωσιακό ότι με αυτές τις λίγες λέξεις, μας προτρέπει να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ δράσης και προβληματισμού.
Κάνε κλικ εδώ για περισσότερα αποφθέγματα με εικόνες του Samuel Beckett.