Περιπλανώμενες Ψυχές – Κριτική Βιβλίου
Το βιβλίο «Περιπλανώμενες Ψυχές» της Cecile Pin ανήκει στη σειρά «Φωνές του κόσμου» των εκδόσεων Διόπτρα. Πρόκειται για νέους συγγραφείς που γράφουν βιβλία τα οποία αν και μπορεί να αναφέρονται και σε γεγονότα του παρελθόντος είναι ακόμα επίκαιρα και μας αφορούν όλους.
Παρουσίαση
Στο συγκεκριμένο παρακολουθούμε τη ζωή τριών αδελφών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη πατρίδα τους στο Βιετνάμ εξαιτίας του πολέμου (1955-1975). Χωρίστηκαν από την οικογένεια τους, η οποία θα τους ακολουθούσε και αυτή σε ένα «καλύτερο» μέρος λίγο αργότερα. Δυστυχώς όμως δεν τα κατάφεραν. Έτσι η μεγαλύτερη κόρη από την ηλικία μόλις των 16 χρόνων αναλαμβάνει την φροντίδα του ίδιου της του εαυτού αλλά και των δυο μικρότερων αδελφών της. Η ζωή τους τα πρώτα χρόνια είναι μια περιπλάνηση σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των προσφύγων μέχρι να τους δοθεί η ευκαιρία να κάνουν μια νέα αρχή αλλού. Όπως ακριβώς συνεχίζει να συμβαίνει ακόμα και σήμερα στους χιλιάδες πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο.
Η άποψη μου
Η συγγραφέας γράφει για την απώλεια όχι μόνο της οικογένειας αλλά και της πατρίδας, της ασφάλειας, της παιδικότητας και της προσωπικότητας αυτών των ανθρώπων. Ανθρώπων που μπορεί να επέζησαν από τον πόλεμο και την περιπλάνηση αλλά μέσα τους νιώθουν χαμένοι σε μια ξένη χώρα, μισοί χωρίς τους δικούς τους, στιγματισμένοι λόγω των βλεμμάτων καχυποψίας και λόγω του ρατσισμού. Ανθρώπων που παλεύουν καθημερινά παρόλο το σκοτάδι στη ψυχή τους για να ενσωματωθούν και να πετύχουν κάτι καινούριο. Για να ολοκληρωθούν σε αυτή τη νέα τους ζωή.
Αυτούς τους ανθρώπους εμείς που ζούμε στην ασφάλεια του σπιτιού μας, της οικογένειας μας και της πατρίδας μας δεν πρόκειται να τους καταλάβουμε ποτέ. Γιατί όσο και να έχουν προχωρήσει ένα κομμάτι τους πάντα θα μένει πίσω εκεί που ήταν οι ρίζες τους και ένα άλλο θα έχει χαθεί με τους δικούς τους.
Η Cecile φτάνει την αφήγηση της έως και το 2020 που ξεσπάει η πανδημία και που όσοι προέρχονται από την Ασία χαρακτηρίζονται Κινέζοι και θεωρούνται υπεύθυνοι για τον ιό. Έτσι, καταδικάζει τις προκαταλήψεις και τα «κολλημένα» μυαλά όλων των ανθρώπων που επειδή βλέπουν κάποιο διαφορετικό από τους ίδιους τον κατηγορούν για όλα.
Παράλληλα, σε κάποια σημεία διακόπτει την αφήγηση της και μας δίνει ιστορικά στοιχεία που αφορούν τον πόλεμο του Βιετνάμ. Ακόμα, μας μιλάει για το τι συνέβαινε με τους πρόσφυγες και πως τους βοήθησαν τα κράτη.
Δεν σας μίλησα για το τι είναι οι “περιπλανώμενες ψυχές” αλλά θα σας αφήσω να το ανακαλύψετε οι ίδιοι γιατί έχει πολύ ενδιαφέρον και πολλές σημασίες.
Ήρεμα θα το πω, διαβάστε το. Ένα ακόμα βιβλίο για συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων πάνω σε ένα θέμα που δεν παύει να είναι επίκαιρο με όσα συμβαίνουν γύρω μας καθημερινά.