Πέντε ιστορίες του Έντγκαρ Άλαν Πόε που πρέπει να διαβάσεις
Γνώρισα τον Αμερικανό συγγραφέα και ποιητή Έντγκαρ Άλαν Πόε σε ηλικία 12 ετών. Από την πρώτη κιόλας ιστορία του, μαγεύτηκα από τη ζοφερή ατμόσφαιρα που δημιουργεί, τους ψυχικά ανισόρροπους χαρακτήρες που πλάθει και τον ανείπωτο τρόμο που πλανιέται διάχυτος στις σελίδες των διηγημάτων του. Στον Πόε οφείλω την αγάπη μου για καθετί σκοτεινό και μυστηριώδες. Εξάλλου, δε θεωρείται άδικα ο πατέρας του αστυνομικού μυθιστορήματος και του τρόμου ως λογοτεχνικό είδος. Μου είναι δύσκολο να διαλέξω τις καλύτερες ανάμεσα στις αριστοτεχνικά γραμμένες ιστορίες του. Με λίγη προσπάθεια, όμως, κατέληξα σε 5 ιστορίες του Έντγκαρ Άλαν Πόε, που πρέπει να διαβάσεις οπωσδήποτε!
5) Το Βαρέλι του Αμοντιγιάδο
Πρόκειται για ένα από τα πιο ιδιαίτερα διηγήματα του Πόε. Στο γιορτινό πλαίσιο του καρναβαλιού σε μια ιταλική πόλη, καταφέρνει μέσα από μια πολύ απλή ιστορία να εγκαταστήσει μια ατμόσφαιρα τρόμου, με ενδιαφέροντες χαρακτήρες, παιχνιδιάρικους διαλόγους και ένα ανατριχιαστικό, ανατρεπτικό τέλος. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος προκειμένου να εκδικηθεί κάποιον που τον προσέβαλε;
4) Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ
Με κεντρικούς ήρωες τον ανώνυμο αφηγητή και τον Γάλλο ντετέκτιβ Ντυπέν, μεταφερόμαστε στο Παρίσι του 19ου αιώνα, το οποίο έχει συνταράξει μια στυγερή δολοφονία στην οδό Μοργκ. Η κυρία Λ’ Επανέ και η κόρη της βρίσκονται φρικτά κατακρεουργημένες στο σπίτι τους, κάτω από πολύ μυστηριώδεις συνθήκες. Ο ντετέκτιβ και ο βοηθός του (εμπνευστές των μεταγενέστερων Σέρλοκ Χολμς και δόκτωρα Γουάτσον του συγγραφέα Άρθουρ Κόναν Ντόυλ), καλούνται να διερευνήσουν το μυστήριο, με τη συμβολή αναξιόπιστων μαρτύρων, περίπλοκων στοιχείων και της μοναδικής οξυδέρκειας και αναλυτικής ικανότητας που τούς χαρακτηρίζει. Άραγε θα διαλευκάνουν τον ιδιαίτερο αυτό φόνο;
3) Ο Μαύρος Γάτος
Αν αγαπάς τα ζώα, απόφυγε το συγκεκριμένο διήγημα. Ή -αντιθέτως- διάβασέ το άμεσα. Μπορεί να εξελιχθεί σε ένα από τα αγαπημένα σου. Αλλά κάντο με προσοχή. Μην πέσεις σε τίποτα παρορμητισμούς, όπως ο αφηγητής της ιστορίας, που ξέσπασε την κακία του από το δαίμονα του αλκοόλ πάνω στα αγαπημένα του ζώα. Γιατί μπορεί ένας μαύρος γάτος να επιστρέψει από εκεί που τον έστειλες με τις παρορμητικές σου πράξεις. Όταν επιστρέψει, θα είναι διαφορετικός από πριν. Και τότε αλίμονό σου! Η κακία πληρώνεται σε αυτό τον κόσμο.
Κάνε κλικ εδώ για να βρεις το βιβλίο…Ο Μαύρος Γάτος και άλλες Ιστορίες
2) Μαρτυριάρα Καρδιά
“Στ’ αλήθεια! Νευρικός – πολύ, πάρα πολύ νευρικός ήμουνα και είμαι. Μα πώς να με πείτε όμως τρελό; Η αρρώστια έχει οξύνει τις αισθήσεις μου -δεν τις έχει καταστρέψει, δεν τις έχει αμβλύνει. Και πιο πολύ απ’ όλες την αίσθηση της ακοής. Άκουγα όλα όσα γινόντουσαν στον ουρανό και στη γη. Άκουγα πολλά απ’ όσα συμβαίνουν στην κόλαση. Πώς, τότε, είμαι τρελός; Ακούστε και προσέξτε πόσο λογικά και ήρεμα θα σας διηγηθώ όλη την ιστορία.”
Μόνο η αρχή του διηγήματος αρκεί για να πεισθείς να διαβάσεις παρακάτω…και για να μείνεις ξάγρυπνος το βράδυ!
1) Η Πτώση του Οίκου των Άσερ
Η ιστορία ξεκινάει με τον ανώνυμο αφηγητή να καταφθάνει στο σπίτι του παιδικού του φίλου, Ρόντερικ Άσερ, ύστερα από το ανησυχητικό γράμμα του σχετικά με μια ασθένεια παράξενης φύσεως που τον ταλαιπωρεί. Σιγά σιγά ο αφηγητής μπλέκεται στη σκοτεινή ατμόσφαιρα του σπιτιού του φίλου του. Γνωρίζει τα αλλόκοτα άτομα που κατοικούν εκεί, το πιο αλλόκοτο από τα οποία είναι ο ίδιος του ο φίλος… αλλά κι η ετοιμοθάνατη αδελφή του. Η συνέχεια είναι άκρως τρομακτική. Το διήγημα εξερευνά τα θέματα της μοναξιάς, της τρέλας, της μεταθανάτιας ζωής. Και το κάνει με τρόπο τόσο εθιστικό, που δε θα μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου ως το απίστευτο τέλος!
Έχει και άλλα…
Αυτά ήταν, λοιπόν, πέντε από τις πιο ξεχωριστές ιστορίες του Έντγκαρ Άλαν Πόε. Φυσικά κι άλλες πολλές είναι αξιόλογες, όπως η Μάσκα του Κόκκινου Θανάτου, το Πηγάδι με το Εκκρεμές, ο Ουίλιαμ Ουίλσον… Και η λίστα συνεχίζεται. Αν σου αρέσουν, λοιπόν, οι κλασικές ιστορίες τρόμου και θες να περάσεις ένα όμορφο, ανατριχιαστικό βράδυ παρέα… με τον Άρχοντα του Τρόμου, τον Έντγκαρ Άλαν Πόε, αυτές οι 5 ιστορίες σίγουρα θα κάνουν τη δουλειά τους. Καλές φρίκες!