Όταν ακούω μουσική, δεν φοβάμαι κανέναν κίνδυνο. Είμαι άτρωτος. Δεν βλέπω κανέναν εχθρό. Συνδέομαι με τους παλιότερους και τους νεότερους χρόνους. – Henry David Thoreau
Η μουσική έχει την αξιοσημείωτη δύναμη να μας ταξιδεύει και αυτό περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο το απόφθεγμα του αμερικανού φιλόσοφου, συγγραφέα και ποιητή Χένρι Ντέιβιντ Θόρω. Παρουσιάζει τη Μουσική σαν ένα είδος συναισθηματικού καταφυγίου. Εκεί, οι ανησυχίες διαλύονται, ο φόβος υποχωρεί και αναδύεται μια αίσθηση άτρωτου. Η δύναμη της μουσικής επιτρέπει στα άτομα να υπερβούν στιγμιαία το χάος της ζωής, εισερχόμενα σε ένα πεδίο όπου οι κίνδυνοι και οι εχθροί παύουν να υπάρχουν.
Η μουσική ως διαφυγή
Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις, είτε σωματικές είτε συναισθηματικές, η μουσική γίνεται μια οδός διαφυγής, προσφέροντας παρηγοριά και ηρεμία. Ουσιαστικά, μας προσφέρει μία…παύση από όλα αυτά που μπορεί να μας ζορίζουν.
Σύνδεση με την ιστορία
Μιλόντας για τη σύνδεση με τους παλιότερους χρόνους, ο Θόρω τονίζει την δύναμη της μουσικής να ξεπερνάει τον χρόνο και τον χώρο. Τα μουσικά κομμάτια συχνά αντανακλούν τα γεγονότα, τα συναισθήματα και τις κοινωνικές συνθήκες της εποχής τους. Για παράδειγμα, στη διάρκεια πολέμων ή επαναστάσεων, η μουσική μπορεί να λειτουργήσει ως φωνή αντίστασης ή ως μέσο έκφρασης της θλίψης και της ελπίδας. Ακούγοντας μουσική παλιότερων εποχών, μπορούμε να ταξιδέψουμε νοητά σε εκείνες. Επιπρόσθετα, μπορεί κάποια τραγούδια να τα έχουμε συνδέσει με αγαπημένα άτομα που μπορεί πλέον να μην είναι κοντά μας. Τότε, μέσω της μουσικής, ξυπνάνε οι αναμνήσεις και τα συναισθήματα…