“Όποιος δεν φοβάται τον εαυτό του, δεν μπορεί να προκαλέσει φόβο.” – Νίτσε
Αυτό πιστεύω ότι ισχύει γενικότερα και όχι μόνο για τον φόβο. “Εκπέμπουμε” αυτό για το οποίο είμαστε ικανοί είτε αυτό είναι αυτοπεποίθηση, είτε είναι θάρρος, είτε δειλία, είτε οτιδήποτε.
Όσον αφορά τον φόβο πάντως, αν κάποιος ξέρει ότι μπορεί να ξεπεράσει τα όρια, τότε αυτό θα φαίνεται και στις κινήσεις του και σίγουρα θα προκαλέσει φόβο.
Λίγα λόγια για τον Νίτσε
Ο Friedrich Wilhelm Nietzsche (Νίτσε, 1844 – 1900) ήταν Γερμανός φιλόσοφος, ποιητής, και συνθέτης. Τα σημαντικότερα έργα του ήταν: “Τάδε έφη Ζαρατούστρα”, “Η Θέληση της Δύναμης”, ” Η Γέννηση της Τραγωδίας”, “Πέραν του Καλού και του Κακού”, ” Ίδε ο άνθρωπος”.
Ο Χίτλερ παρερμήνευσε τη φιλοσοφία του και οικοδόμησε πάνω της, τη θεωρία του ναζισμού. Είναι γνωστό πως το σημαντικότερο έργο του Νίτσε, το «Τάδε έφη Ζαρατούστρα», χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθεί το πρότυπο της Άρειας φυλής. Εκεί, ο Νίτσε μιλάει για τον Υπεράνθρωπο, εννοώντας πως είναι ο καλύτερος εαυτός μας που θα ξεπεράσει τις παλιές αξίες και θα εξελιχθεί τόσο πνευματικά όσο και σωματικά.
Ο Νίτσε είχε προβλέψει ότι τα έργα του (στα οποία πολλές φορές κατακρίνει τα πάντα με κυνικό τρόπο, με αφορισμούς και ειρωνείες) θα παρερμηνευθούν και φέρεται να είχε δηλώσει: «Αυτό που κάνουμε δεν το καταλαβαίνουν ποτέ, μα μονάχα το επαινούν ή το κατηγορούν». Πράγματι, ακόμα και σήμερα (πάνω από έναν αιώνα από το θάνατο του) το έργο του έχει φανατικούς υποστηρικτές και φανατικούς πολέμιους.
Περισσότερα αποφθέγματα με εικόνες του Νίτσε, μπορείς να βρεις εδώ.
Βιβλία του Νίτσε αλλά και αναλύσεις του έργου του, μπορείτε να βρείτε εδώ.