“Οι άνθρωποι με αδειάζουν. Πρέπει να απομακρυνθώ για να ξαναγεμίσω.” – Charles Bukowski
Προτού εξετάσουμε το βαθύτερο νόημα του αποφθέγματος του Charles Bukowski, Οι άνθρωποι με αδειάζουν. Πρέπει να ξεφύγω για να ξαναγεμίσω”, είναι καλό να πούμε δυο λόγια για τον ίδιο τον συγγραφέα και ποιητή προκειμένου να καταλάβουμε γιατί ένιωθε έτσι.
Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι έγινε γνωστός για τις αφιλτράριστες, ωμές και ρεαλιστικές απεικονίσεις της ανθρώπινης πραγματικότητας. Θεωρείται ο πατέρας του βρώμικου ρεαλισμού, ενός λογοτεχνικού κινήματος που χαρακτηρίζεται από αφαιρετική αφήγηση. Ήταν γνωστός για την εσωστρεφή προσωπικότητά του και τον αντισυμβατικό τρόπο ζωής του. Ακόμα, πάλευε με τον αλκοολισμό για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.
Το πρόσωπο που επηρέασε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τον Μπουκόφσκι ήταν ο πατέρας του. Ο ίδιος τον περιγράφει σαν ένα βίαιο άνθρωπο που φορούσε τη μάσκα του νομοταγούς πολίτη. Αυτή η υποκρισία που βίωνε ο μικρός Τσαρλς, δημιούργησε έναν άνθρωπο απογοητευμένο και γεμάτο οργή πριν καν ενηλικιωθεί. Βρήκε διέξοδο στο διάβασμα και γράφτηκε στο κολλέγιο προκειμένου να σπουδάσει λογοτεχνία και δημοσιογραφία. Εκεί, έγραψε και τα πρώτα του κείμενα. Όταν τα διάβασε η μάνα του, τα κατέστρεψε με τη μηχανή του γκαζόν. Αυτό το γεγονός τον απογοήτευσε ακόμα περισσότερο και έφυγε από το σπίτι. Έμενε σε μια παράγκα και η μόνη τροφή που είχε για ένα διάστημα ήταν…σοκολάτες. Αφού περιηγήθηκε σε διάφορες πόλεις, παντρεύτηκε και χώρισε και παραλίγο να πεθάνει από έλκος στομάχου, το 1959 τον ιδιοκτήτη του περιοδικού “The Outsider”, ο οποίος πίστεψε σε αυτόν και ανέλαβε την έκδοση μιας ποιητικής συλλογής του.
Το άδειασμα που φέρνει η συναναστροφή
Το απόφθεγμα του Μπουκόφσκι αντικατοπτρίζει το συναισθηματικό και ψυχικό τίμημα που μπορεί να έχει η κοινωνική αλληλεπίδραση σε ορισμένα άτομα. Όσο και αν σε κάποιους μπορεί να φαίνεται τρελό (όχι σε μένα πάντως), η συνύπαρξη με ανθρώπους μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για εσωστρεφή άτομα όπως ο Μπουκόφσκι. Οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες της κοινωνίας μπορεί επίσης να είναι εξαντλητικές, ιδιαίτερα όταν κάποιος αισθάνεται ότι πιέζεται να συμμορφωθεί ή να αποδώσει. Τα λόγια του Μπουκόφσκι αποτυπώνουν γλαφυρά το αίσθημα της εξάντλησης, που οδηγεί στην ανάγκη για μοναξιά και δημιουργική έκφραση.
Η ανάγκη για αναπλήρωση
Ο Μπουκόφσκι έβρισκε παρηγοριά στη μοναξιά, καθώς του επέτρεπε να συνδεθεί με τον εσωτερικό του εαυτό και να εξερευνήσει τη δημιουργικότητά του. Πίστευε ότι η δημιουργική έκφραση, ιδίως μέσω της συγγραφής, ήταν ένας τρόπος να αναπληρώνει κανείς την ενέργεια και τη ζωτικότητά του. Ο Μπουκόφσκι ήταν επίσης λάτρης της φύσης, δραπετεύοντας συχνά από το αστικό περιβάλλον για να βρει έμπνευση και γαλήνη στα φυσικά περιβάλλοντα.
Τα λόγια του Μπουκόφσκι πιο επίκαιρα από ποτέ
Το απόφθεγμα του Μπουκόφσκι είναι πιο επίκαιρο από την εποχή της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η συνεχής σύνδεση και οι απαιτήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι εξαντλητικές. Η σημασία της αυτοφροντίδας και του καθορισμού ορίων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ. Οι δύο προτάσεις του Μπουκόφσκι είναι μια υπενθύμιση της αξίας του να κάνει κανείς διαλείμματα, να αποσυνδέεται και να δίνει προτεραιότητα στην πνευματική και συναισθηματική του ευημερία.
Τέλος, είναι μία προτροπή να εξερευνήσουμε τις πραγματικές δημιουργικές μας δυνατότητες. Κακά τα ψέματα, αυτό δεν μπορεί να γίνει αν ασχολούμαστε περισσότερο με την ψεύτικη εικόνα των social media. Η δημιουργικότητα που ο καθένας μας κρύβει μέσα του απαιτεί και την απομόνωση ορισμένες φορές προκειμένου να ανθίσει. Γενικά, είναι καλό να υπάρχει μία ισορροπία σε όλα.
Προτεινόμενο βιβλίο: Ο Καπετάνιος έχει κόψει αλυσίδα.
Προτεινόμενο άρθρο: Ανάλυση του ποιήματος Μπλε Πουλί του Charles Bukowski.