Οδυσσέας Ελύτης
Ο Οδυσσέας Ελύτης (1911-1996) ήταν Έλληνας ποιητής και ζωγράφος, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979. Οι περισσότερες ποιητικές συλλογές του, έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες και πολλά ποιήματα του έχουν μελοποιηθεί. Θεωρείται εξέχων μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του ’30 και ένας εκ των ανανεωτών της ελληνικής ποίησης. Τα γνωστότερα ποιητικά του έργα είναι το Άξιον Εστί, ο Ήλιος ο πρώτος και οι Προσανατολισμοί. Υπήρξε μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Έργων Τέχνης και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κριτικής αλλά και αντιπρόσωπος στις Rencontres Internationales της Γενεύης και Incontro Romano della Cultura της Ρώμης.
Η ζωή ως την ενηλικίωση
Το πραγματικό του όνομα ήταν Οδυσσέας Αλεπουδέλης και γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η οικογένειά του όμως, μετακομίζει στην Αθήνα όταν εκείνος είναι μόλις 3 ετών. Η μεγαλύτερη αδερφή του πέθανε όταν εκείνος ήταν 7 ετών από ισπανική γρίπη και ο πατέρας του διώχθηκε όταν έπεσε ο Βενιζέλος, με τον οποίο η οικογένεια διατηρούσε σχέσεις. Του άρεσαν οι εκδρομές στη φύση και χαλούσε όλο το χαρτζιλίκι του στην αγορά βιβλίων. To 1928 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Χημεία μετά από πιέσεις. Τα παράτησε όμως και πήγε να σπουδάσει στη Νομική Σχολή της Αθήνας το 1930. Ήδη είχε αρχίσει να γράφει ποιήματα και να τα στέλνει σε περιοδικά.
Οι πρώτες δημοσιεύσεις
Το 1935 γνωρίζει τον ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκο και αναπτύσσεται μεταξύ τους μία φιλία που κράτησε πάνω από 25 χρόνια. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε η κυκλοφορία του περιοδικού Νέα Γράμματα, με διευθυντή τον Αντρέα Καραντώνη και συνεργάτες σπουδαίους έλληνες λογοτέχνες μεταξύ των οποίων ήταν ο Γιώργος Σεφέρης, ο Γεώργιος Θεοτοκάς, ο Άγγελος Τερζάκης και ο Άγγελος Σικελιανός. Η ύπαρξη του συγκεκριμένου περιοδικού ήταν πολύ σημαντική γιατί έφερε σε επαφή το αναγνωστικό κοινό με νέους έλληνες ποιητές αλλά και με έργα σπουδαίων ξένων, τα οποία μεταφράζονταν για πρώτη φορά. Εκεί θα δημοσιευτεί και το πρώτο του ποίημα με τίτλο Του Αγαίου και την υπογραφή: Οδυσσέας Ελύτης.
Κοντά στο θάνατο
Το 1939 και με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να έχει ήδη ξεσπάσει, ο Ελύτης θα εκδώσει σε 300 αντίτυπα την πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο Προσανατολισμοί, η οποία και θα μεταφραστεί στα γαλλικά την αμέσως επόμενη χρονιά. Συμμετέχει ενεργά στον πόλεμο ως ανθυπολοχαγός. Ενώ πολεμάει όμως στην Αλβανία ενάντια στους Ιταλούς, παθαίνει κοιλιακό τύφο και παραλίγο να χάσει τη ζωή του.
Άξιον εστί & αναγνώριση σε παγκόσμιο επίπεδο
Μετά τον πόλεμο, συνεργάζεται με το υπερρεαλιστικό περιοδικό Τετράδιο και το 1948 φεύγει από την Ελλάδα και εγκαθίσταται στο Παρίσι και αργότερα στο Λονδίνο όπου συνεργάζεται με το BBC. To 1952 επιστρέφει στην Ελλάδα και το 1959 κυκλοφορεί το εμβληματικό “Άξιον Εστί”. Το έργο αποκτά τεράστια απήχηση και το 1964, το μελοποιεί ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης για να γίνει πιο εύκολα κατανοητό από τον απλό λαό. Το 1979, η Σουηδική Ακαδημία ανακοινώνει πως θα του απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας και χαρακτηρίζει το Άξιον Εστί ένα αριστούργημα της ποίησης του 20ου αιώνα.