“Ο άνθρωπος είναι λιγότερο ο εαυτός του όταν μιλάει ως ο εαυτός του. Δώσ’ του μια μάσκα και θα σου πει την αλήθεια.” – Oscar Wilde
O Όσκαρ Ουάιλντ ουσιαστικά αντιστρέφει το ρητό που λέει ότι “πέφτουν οι μάσκες και φαίνεται το κανονικό πρόσωπο του καθενός”. Θέλει να τονίσει με αυτό τον τρόπο την τάση ορισμένων ανθρώπων να λένε πράγματα απλώς για να γίνουν αρεστοί στους άλλους. Το διαδίκτυο είναι ένας καλό παράδειγμα. Δες πχ τι γίνεται στο twitter όπου χιλιάδες λογαριασμοί με ψευδώνυμα βγάζουν χολή για οτιδήποτε συμβαίνει. Πιθανότατα όλοι αυτοί δεν θα εκφράζονταν έτσι face to face. Η ανωνυμία όμως που προσφέρει το διαδίκτυο τους “βοηθάει” να εκφράσουν τις πραγματικές τους – γεμάτες κακία – απόψεις. Προφανώς, δεν είναι όλοι οι χρήστες του διαδικτύου έτσι αλλά σίγουρα είναι ένα μεγάλο ποσοστό.
Λίγα λόγια για τον Όσκαρ Ουάιλντ
Ο Όσκαρ Ουάιλντ (Oscar Wilde, 1854 – 1900) ήταν Ιρλανδός μυθιστοριογράφος, ποιητής, δραματουργός και κριτικός. Tα σπουδαιότερα έργα του είναι: «Το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι» (τo μοναδικό του μυθιστόρημα), η «Σαλώμη» (θεατρικό) και το «De Profundis» (Εκ βαθέων).
Απέκτησε μεγάλη φήμη για τα ευφυολογήματα και τον τρόπο ζωής του. Ήταν αδιάκριτος, υπερόπτης και επιδειξίας. Είχε καταφέρει να βγάζει πολλά χρήματα από τα θεατρικά έργα του, ώσπου το 1891 γνώρισε τον – φοιτητή τότε – Άλφρεντ Ντάγκλας. Ήταν μία γνωρίμια που έμελλε να αλλάξει τη ζωή και των δύο. Ο Ντάγκλας γνώρισε στον Όσκαρ Ουάιλντ την ανδρική πορνεία. Έζησαν μία ξέφρενη ζωή έως το 1895 όταν ο πατέρας του Ντάγκλας κατηγόρησε τον Ουάιλντ για σοδομισμό (ποινικό αδίκημα εκείνη την εποχή). Ο Ουάιλντ κατέθεσε μήνυση αλλά η όλη υπόθεση γύρισε εναντίον του και τελικά κατέληξε στη φυλακή. Αποφυλακίστηκε το 1897, πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε ένα κακόφημο ξενοδοχείο στο Παρίσι και τελικά πέθανε από μηνιγγίτιδα το 1900.
Κάνε κλικ εδώ για περισσότερα αποφθέγματα του Όσκαρ Ουάιλντ.
Μπορείς να αγοράσεις το σπουδαίο μυθιστόρημα, “το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέη” από εδώ.
Εδώ μπορείς να διαβάσεις περισσότερα στοιχεία για την πολυτάραχη ζωή του Ιρλανδού Oscar Wilde.