“Να είστε ευγενικοί. Να γράφετε διπλωματικά. Ακόμα και σε μια κήρυξη πολέμου πρέπει να τηρούνται οι κανόνες καλής συμπεριφοράς.” – Otto von Bismarck
Παλιότερα ίσως να μην καταλάβαινα τους λόγους που λέει αυτό το απόφθεγμα ο Μπίσμαρκ. Τι νόημα έχει να είσαι ευγενικός αν αρχίζεις πόλεμο (ή σε προσωπικό επίπεδο κάποιον μεγάλο καυγά); Και όμως, ο σημαντικός αυτός πολιτικός του 19ου αιώνα έχει δίκιο για τους παρακάτω δύο λόγους:
α) Η ευγένεια είναι αυτή που δεν κόβει τις γέφυρες. Τα δεδομένα αλλάζουν και μπορεί κάποια στιγμή να γίνει ανακωχή. Αν δεν είμαστε ευγενικοί, θα είναι πολύ πιο δύσκολη μία επαναπροσέγγιση. Ακόμα όμως και να υπάρξει επαναπροσέγγιση, οι βαριές κουβέντες θα έχουν αφήσει το στίγμα τους.
β) Η ευγένεια δείχνει επίπεδο. Ακόμα και να μην είναι ευγενικός ο άλλος, μέσα του θα ξέρει ότι έχει απέναντί του κάποιο άτομο υψηλότερου επιπέδου και αυτό θα είναι ότι χειρότερο για εκείνον.
Στην πράξη είμαστε πάντα ευγενικοί; Δυστυχώς όχι αλλά πρέπει να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Θέλει εκπαίδευση να καταφέρνεις να διατηρείς τους καλούς σου τρόπους σε όλες τις συνθήκες.
Λίγα λόγια για τον Μπίσμαρκ
Ο Όττο φον Μπίσμαρκ (Otto Eduard Leopold von Bismarck-Schönhausen, 1815 – 1898), ήταν ο σημαντικότερος Γερμανός πολιτικός αλλά και μία από τις επιδραστικότερες πολιτικές φυσιογνωμίες κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Υπήρξε Υπουργός και Πρόεδρος της Πρωσίας (ιστορική περιοχή της Γερμανίας) από το 1862. Ουσιαστικά, ήταν αυτός που πραγματοποίησε την ένωση της Γερμανίας και έγινε ο πρώτος της Καγκελάριος, το 1871 (θέση στην οποία παρέμεινε για 19 χρόνια). Είναι ο πρώτος πολιτικός που εισήγαγε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ενώ παράλληλα προσπάθησε να περιορίσει την εργασία παιδιών και γυναικών.
Κάνε κλικ εδώ για περισσότερα αποφθέγματα του Μπίσμαρκ.
Αν θες να διαβάσεις περισσότερα για τη ζωή του Μπίσμαρκ, κάνε κλικ εδώ.