“Μόνο ένας ανόητος μαθαίνει από τα λάθη του. Ο έξυπνος άνθρωπος μαθαίνει από τα λάθη των άλλων.” – Otto von Bismarck
Δεν είναι εύκολο να μάθεις από τα λάθη των άλλων. Ο λαός εξάλλου, λέει “αν δεν πάθεις, δεν θα μάθεις” και σε ένα βαθμό ισχύει γιατί είναι διαφορετικά να βιώνεις μία κατάσταση από το να βλέπεις άλλον να τη βιώνει.
Πιστεύω όμως ότι είναι ένας δείκτης ευφυίας το να μπορεί κάποιος να βάζει τον εαυτό του στη θέση του άλλου, να καταλαβαίνει τι πήγε λάθος και να το αποφεύγει. Αν κάνεις εσύ το λάθος, κάτι θα μάθεις αλλά θα έχει κάποιο τίμημα. Αν το λάθος το κάνει κάποιος άλλος, τότε έχεις την ευκαιρία να πάρεις γνώση χωρίς να πληρώσεις το τίμημα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αν και δεν είναι πάντα εφικτό.
Λίγα λόγια για τον Μπίσμαρκ
Ο Όττο φον Μπίσμαρκ (Otto Eduard Leopold von Bismarck-Schönhausen, 1815 – 1898), ήταν ο σημαντικότερος Γερμανός πολιτικός αλλά και μία από τις επιδραστικότερες πολιτικές φυσιογνωμίες κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Υπήρξε Υπουργός και Πρόεδρος της Πρωσίας (ιστορική περιοχή της Γερμανίας) από το 1862. Ουσιαστικά, ήταν αυτός που πραγματοποίησε την ένωση της Γερμανίας και έγινε ο πρώτος της Καγκελάριος, το 1871 (θέση στην οποία παρέμεινε για 19 χρόνια). Είναι ο πρώτος πολιτικός που εισήγαγε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ενώ παράλληλα προσπάθησε να περιορίσει την εργασία παιδιών και γυναικών.
Κάνε κλικ εδώ για περισσότερα αποφθέγματα του Μπίσμαρκ.
Αν θες να διαβάσεις περισσότερα για τη ζωή του Μπίσμαρκ, κάνε κλικ εδώ.