Μολιέρος

Μολιέρος

Ο Μολιέρος (1622 – 1673) ήταν Γάλλος θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός. Το κανονικό του όνομα ήταν Ζαν Μπατίστ Ποκλέν. Θεωρείται δάσκαλος της κωμωδίας όχι μόνο για τη Γαλλία αλλά γενικότερα για όλη τη Δύση. Ακόμα, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους γάλλους ποιητές και λογοτέχνες όλων των εποχών.

Ο Μολιέρος έζησε σε μία εποχή που το επάγγελμα του ηθοποιού θεωρούνταν ντροπή για όλη την οικογένεια. Εξάλλου, για αυτό το λόγο δεν χρησιμοποιούσε το πραγματικό του όνομα. Σπούδασε νομική στην Ορλεάνη και έγινε δικηγόρος αλλά πάντα η μεγάλη του αγάπη ήταν το θέατρο.

Κόντρα στις αντιδράσεις

Το 1642 γνώρισε τη Μαντλέν Μπεζάρ, μία ταλαντούχο και όμορφη ηθοποιό με την οποία έγιναν ζευγάρι και δημιούργησαν μαζί έναν θίασο γνωστό ως Ένδοξο Θέατρο. Υπήρξαν αντιδράσεις από τον πατέρα του. Ο Μολιέρος όμως παράτησε το επάγγελμα του δικηγόρου και αφοσιώθηκε στο θέατρο ολοκληρωτικά. Χρειάστηκε όμως να φτάσουμε στο 1655 για να παρουσιάσει την πρώτη δικιά του κωμωδία, με τίτλο «Ο Απερίσκεπτος». Η φήμη του άρχισε να μεγαλώνει και μάλιστα έφτασε να παρουσιάζει έργα του στην βασιλική αυλή. Άλλα διάσημα έργα του είναι: «Ο Αρχοντοχωριάτης», «Ο Ταρτούφος», «Δον Ζουάν», «Σχολείο Γυναικών», «Ο Μισάνθρωπος», και «Ο κατά φαντασίαν ασθενής».

Ηθοποιός ως το τέλος

Το 1673 κατά τη διάρκεια της παράστασης «Ο κατά φαντασίαν ασθενής», κατέρρευσε στην σκηνή. Συνέχισε να παίζει παρά τις παραινέσεις όλων να ξεκουραστεί. Όταν ολοκληρώθηκε το έργο, πήγε σπίτι του όπου και πέθανε…