“Μισώ τα θύματα που σέβονται τους δήμιους τους.” – Jean-Paul Sartre
Ο Jean-Paul Sartre γεννήθηκε στο Παρίσι το 1905 και πέθανε το 1980. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές του 20ού αιώνα. Είναι γνωστός για τα φιλοσοφικά του έργα σχετικά με τον υπαρξισμό, ο οποίος δίνει έμφαση στην ατομική ελευθερία. Έγραψε επίσης θεατρικά έργα, μυθιστορήματα και δοκίμια, τα οποία εξερευνούν θέματα όπως η ηθική, η πολιτική και η ανθρώπινη συμπεριφορά. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε το νόημα πίσω από τη φράση του Σαρτρ “Μισώ τα θύματα που σέβονται τους δήμιους τους”.
Ποιο είναι το πλαίσιο της φράσης;
Το απόφθεγμα “Μισώ τα θύματα που σέβονται τους δήμιους τους” προέρχεται από το θεατρικό έργο του Σαρτρ “Βρώμικα χέρια”, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1948. Το έργο διαδραματίζεται σε μια φανταστική χώρα και περιστρέφεται γύρω από έναν κομμουνιστή ηγέτη που διατάζει τη δολοφονία ενός αξιωματούχου του κόμματος. Ο πρωταγωνιστής, ο Ούγκω, διχάζεται ανάμεσα στην αφοσίωσή του στο κόμμα και την προσωπική του ηθική.
Τι σημαίνει το απόφθεγμα ;
Το απόφθεγμα σημαίνει ότι ο Σαρτρ περιφρονεί τα θύματα που δείχνουν σεβασμό στους καταπιεστές ή τους εκτελεστές τους. Πιστεύει ότι είναι ηθικά λάθος να αποδέχεται κανείς την κακομεταχείριση και την καταπίεση και να συγχωρεί αυτούς που τις διαπράττουν. Ο Σαρτρ θεωρεί ότι τα θύματα που -κατά κάποιο τρόπο- σέβονται τους εκτελεστές τους συμβάλλουν στην καταπίεσή τους νομιμοποιώντας τις πράξεις των καταπιεστών.
Ουσιαστικά, το απόφθεγμα υπογραμμίζει τη σημασία του να αντιστέκεσαι στην καταπίεση και την αδικία. Ενθαρρύνει τα άτομα να αναλάβουν την ευθύνη για τις πράξεις τους και να αρνηθούν να γίνουν θύματα.
Μπορεί το απόφθεγμα να παρερμηνευτεί;
Ναι, το απόφθεγμα μπορεί να παρερμηνευτεί. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το πλαίσιο στο οποίο γράφτηκε και να λάβουμε υπόψη μας τις πολυπλοκότητες της δυναμικής της εξουσίας και της θυματοποίησης. Το απόφθεγμα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να κατηγορηθούν τα θύματα για τη δική τους κακομεταχείριση ή για να υπονομευθεί η σημασία της συγχώρεσης και της επούλωσης.
Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το απόφθεγμα για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι;
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το απόφθεγμαγια να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι αναγνωρίζοντας την αξία μας και αρνούμενοι να δεχτούμε κακομεταχείριση ή καταπίεση. Μας ενθαρρύνει επίσης να θεωρούμε τους εαυτούς μας και τους άλλους υπεύθυνους για τις πράξεις μας και να αντιστεκόμαστε στην καταπιεστική συμπεριφορά.
Κάνε κλικ εδώ για να δεις και άλλα αποφθέγματα του Jean Paul Sartr με εικόνες.
Για βιβλία του Σαρτρ, κάνε κλικ εδώ.