“Μη βρίσκεις λάθη, να βρίσκεις λύσεις” – Henry Ford
Πριν εμβαθύνουμε στο νόημα του αποφθέγματος, “Μη βρίσκεις λάθη, να βρίσκεις λύσεις”, είναι σημαντικό να ξέρουμε ποιος ήταν αυτός που το είπε. Ο Χένρυ Φορντ (1863 – 1947) ήταν Αμερικανός βιομήχανος και επιχειρηματίας, ο οποίος ίδρυσε την αυτοκινητοβιομηχανία Ford Motor Company το 1903. Οι μέθοδοι που εφάρμοσε στην βιομηχανική παραγωγή ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους και όλο αυτό το επιτυχημένο μοντέλο, ονομάστηκε «Φορντισμός» την δεκαετία του 1930. Με το θρυλικό Ford Model T, γνωστός και ως το «αυτοκίνητο για το λαό») κατάφερε να κάνει το αυτοκίνητο προσιτό σε όλους (ως τότε θεωρούνταν είδος πολυτελείας).
Εύρεση σφάλματος έναντι εύρεσης λύσης
Το απόφθεγμα “Μην βρίσκεις λάθη, βρες λύση” σημαίνει ότι αντί να κατηγορεί κανείς τους άλλους ή να βρίσκει λάθη σε μια κατάσταση, θα πρέπει να εστιάζει στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα. Ουσιαστικά, θεωρεί δεδομένο ότι σε οποιαδήποτε προσπάθεια θα γίνουν και λάθη.
Όταν εστιάζουμε αποκλειστικά στην αναζήτηση σφαλμάτων, τείνουμε να μένουμε στις αρνητικές πτυχές μιας κατάστασης. Ψάχνουμε για πράγματα που μπορούμε να επικρίνουμε και να κατηγορήσουμε, και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αδράνεια.
Από την άλλη πλευρά, όταν εστιάζουμε στις λύσεις των λαθών που κάνουμε, μαθαίνουμε να έχουμε μία πιο θετική προσέγγιση και να γινόμαστε πιο δημιουργικοί. Αυτό οδηγεί σε έναν θετικό κύκλο δράσης αλλά και βελτίωσης.
Η σημασία του αποφθέγματος για τις επιχειρήσεις
Έχει σημασία ότι τα λόγια αυτά έχουν ειπωθεί από έναν πολύ επιτυχημένο επιχειρηματία. Σε κάθε επιχείρηση, καθημερινά προκύπτουν προβλήματα και η προσέγγιση τους είναι ζωτικής σημασίας. Φανταστείτε μία εταιρεία, όπου ο υπεύθυνος εστιάζει αποκλειστικά στα λάθη των υπαλλήλων. Αυτό θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα, σε απογοήτευση του προσωπικού και αυτό θα προκαλέσει μειωμένη απόδοση.
Αντίθετα, όταν ο υπεύθυνος είναι υποστηρικτικός, μπορεί να κερδίσει τον σεβασμό των εργαζομενων του και κατ’ επέκταση και την υψηλή απόδοσή τους. Κάτι τέτοιο είχε κάνει και ο ίδιος εξάλλου, όταν έδινε μισθό ο οποίος ήταν διπλάσιος από τον βασικό μισθό της εποχής του ενώ παράλληλα, εξασφάλισε και την αργία του Σαββάτου για τους εργαζόμενούς του (τότε υπήρχε μόνο η Κυριακή).
Για να διαβάσεις περισσότερα για τη ζωή του Χένρυ Φόρντ, κάνε κλικ εδώ.
Συμπέρασμα
Η νοοτροπία σου, δηλαδή ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο πως θα τα αντιμετωπίσεις. Αν εστιάζεις μόνο στα αρνητικά και μένεις εκεί, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσεις. Σίγουρα, πρέπει να ψάχνεις για τα λάθη αλλά με μόνο σκοπό να τα διορθώσεις.