Μενέλαος Λουντέμης

Μενέλαος Λουντέμης

Ο Μενέλαος Λουντέμης (1912 – 1977) ήταν Έλληνας συγγραφέας και ποιητής. Το πραγματικό του όνομα ήταν Δημήτριος Βαλασιάδης και γεννήθηκε στο χωριό Αγία Κυριακή της Μικράς Ασίας. Τα σημαντικότερα έργα του είναι τα μυθιστορήματα «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα», «Οι κερασιές θα ανθίσουν φέτος» και «Συννεφιάζει».

Μικρασιατική (και οικονομική) καταστροφή

Προερχόταν από εύπορη οικογένεια, η οποία όμως έχασε όλη της την περιουσία κατά τη Μικρασιατική καταστροφή. Γύρισαν σε αρκετά μέρη της Ελλάδας προτού εγκατασταθούν στο χωριό Εξαπλάτανος, στην Έδεσσα. Εκεί, έκανε πολλές δουλειές (λαντζιέρης, λούστρος, δάσκαλος, ψάλτης) για να βοηθήσει την οικογένειά του. Η στράτευσή του με την αριστερά του στοίχισε την αποβολή από όλα τα γυμνάσια της χώρας.

Παγκόσμιος & Εμφύλιος πόλεμος

Στη συνέχεια καταφέρνει να φτάσει στην Αθήνα όπου καθοριστικό ρόλο για τη μετέπειτα πορεία του έπαιξαν οι φιλίες που έκανε με τους Κώστα Βάρναλη, Άγγελο Σικελιανό και Μιλτιάδη Μαλακάση. Ο τελευταίος μάλιστα τον βοήθησε να πιάσει δουλειά ως βιβλιοθηκάριος το 1938. Ήταν κάτι που είχε μεγάλη ανάγκη τότε λόγω της κακής οικονομικής του κατάστασης. Αργότερα, ξεκίνησε ο πόλεμος και η κατοχή όπου και συμμετείχε στην αντίσταση μέσω του ΕΑΜ. Στη συνέχεια ξέσπασε ο εμφύλιος όπου συνελήφθη και καταδικάστηκε σε εσχάτη προδοσία (μία ποινή που ευτυχώς δεν εκτελέστηκε ποτέ) . Εξορίστηκε όμως, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Μακρόνησο και στον Άη Στράτη, μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Γιάννη Ρίτσο.

Μεταπολεμικά & χούντα

Το 1958 δικάζεται ξανά για το βιβλίο του «Βουρκωμένες μέρες». Απαγορεύεται η κυκλοφορία των βιβλίων του και εκπατρίζεται στο Βουκουρέστι. Το 1967 χάνει ακόμα και την ελληνική του ιθαγένεια από τη δικτατορία του Παπαδόπουλου. Θα ξαναπάρει την ελληνική ιθαγένεια το 1976 και θα πεθάνει ένα χρόνο αργότερα από καρδιακή προσβολή.