Λόρδος Βύρων

Λόρδος Βύρων (Lord Byron)

Ο Λόρδος Βύρων (1788-1824) ήταν άγγλος ποιητής, πολιτικός και μια από τις πιο ηγετικές μορφές του ρομαντισμού. Παράλληλα, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Φιλέλληνες όλων των εποχών. Τα πλέον δημοφιλή ποίηματά του (που του χάρισαν παγκόσμια αναγνώριση) είναι ο «Δον Ζουάν» και «Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ».

Αριστοκρατία, συγκρούσεις & ταξίδια

Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια, είχε σπουδάσει στα καλύτερα κολλέγια και μιλούσε πολύ καλά ελληνικά και λατινικά. Μόλις στα 21 του χρόνια έγινε βουλευτής. Εκεί, ήρθε αρκετές φορές σε σύγκρουση με άλλους λόρδους μιας και έδειχνε ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα της εργατικής τάξης. Είχε ταξιδέψει σε πολλά μέρη στην Ευρώπη. Στην Ιταλία είχε μείνει για 7 χρόνια ενώ το 1809 ήρθε και στην (υποδουλωμένη τότε) Ελλάδα για πρώτη φορά. Η φυσική ομορφιά της πατρίδας μας αλλά και τα αρχαία μνημεία τον συγκίνησαν βαθιά και αυτό αποτυπώθηκε σε πολλά ποιήματά του. Σε ένα από αυτά μάλιστα, αναφέρεται με λεπτομέρειες σε μία θύελλα που συνάντησε στην περιοχή Ζίτσα, της Ηπείρου. Ήταν αντίθετος με όλες τις πράξεις του Έλγιν και εξέφρασε την αγανάκτησή του αυτή στο ποίημα «Η Κατάρα της Αθήνας». 

Το “Φιλελληνικό Κομιτάτο”

Το 1823 έγινε μέλος ενός συλλόγου από άγγλους φιλέλληνες, γνωστού ως το «Φιλελληνικό Κομιτάτο». Ήρθε στην Ελλάδα σε μία εποχή που επικρατούσε διχόνοια και αυτό πλήγωσε πολύ την ευαίσθητη και ευγενική ψυχή του. Έδωσε χρήματα και από την δική του περιουσία για τον Αγώνα και στις 5 Ιανουαρίου 1824 κατέληξε στο Μεσολόγγι όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό. Εκεί, φρόντισε για τα οχυρωματικά έργα (με δικά του χρήματα πάλι) αλλά αρρώστησε και ανέβασε πολύ υψηλό πυρετό τον Απρίλη. Τη Δευτέρα του Πάσχα (19 Απριλίου 1824) πέθανε καταπονημένος. Ως την τελευταία του στιγμή, παρακινούσε τους Ελληνες να είναι ενωμένοι.

Θρήνος

Οι Έλληνες θρήνησαν τον χαμό του μεγάλου Φιλέλληνα. Ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε το ποίημα «Εις το θάνατο του Λορδ Μπάιρον» ενώ στο Μεσολόγγι ρίχτηκαν 37  (όσα και τα χρόνια του) κανονιοβολισμοί προς τιμή του.