“Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας.” – Pablo Picasso
Το απόφθεγμα του Πικάσο, “Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης – Το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας”, μας υπενθυμίζει τη σημασία της δημιουργικότητας στη ζωή μας. Αν και οι ρυθμοί της καθημερινότητας, κάνουν δύσκολο να διατηρήσουμε τη δημιουργικότητά μας ως ενήλικες, είναι ακόμα εφικτό. Αποδεχόμενοι τις αποτυχίες, αφιερώνοντας χρόνο στον εαυτό μας, συναναστραφόμενοι άτομα που μας υποστηρίζουν και εξασκώντας την ενσυνειδητότητα, μπορούμε να καλλιεργήσουμε τη δημιουργικότητά μας και, εν τέλει, να ζήσουμε μια καλύτερη ζωή. Ας τα δούμε αναλυτικά…
Παιδική δημιουργικότητα
Πριν μπορέσουμε να καταλάβουμε γιατί η δημιουργικότητα είναι τόσο σημαντική, πρέπει πρώτα να ορίσουμε τι είναι. Δημιουργικότητα είναι η ικανότητα κάποιου να δημιουργεί ή να εφεύρει κάτι. Τα παιδιά είναι από τη φύση τους δημιουργικά, καθώς δεν έχουν ακόμη εκπαιδευτεί να σκέφτονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Δεν φοβούνται να πάρουν ρίσκα και να δοκιμάσουν νέα πράγματα, γεγονός που τους επιτρέπει να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους με διάφορους τρόπους.
Τα παιδιά συχνά εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους μέσω του παιχνιδιού, της ζωγραφικής και της αφήγησης ιστοριών. Έχουν ζωηρή φαντασία και είναι σε θέση να δημιουργούν ολόκληρους κόσμους στο μυαλό τους. Ωστόσο, το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει ένα παιδί μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη δημιουργικότητά του. Αν δεν ενθαρρύνονται να εκφραστούν ή αν η δημιουργικότητά τους απορρίπτεται ως ασήμαντη, μπορεί να χάσουν τη φυσική τους τάση να είναι δημιουργικά.
Μετάβαση στην ενηλικίωση
Καθώς μεγαλώνουμε, η δημιουργικότητά μας συχνά αλλάζει. Εστιάζουμε περισσότερο σε πρακτικά ζητήματα, όπως η εργασία και οι οικογενειακές υποχρεώσεις. Αυτό μπορεί να μας κάνει να χάσουμε την επαφή με τη δημιουργική μας πλευρά. Επιπλέον, τα κοινωνικά πρότυπα συχνά υπαγορεύουν τι θεωρείται “κατάλληλη” συμπεριφορά για τους ενήλικες, γεγονός που μπορεί να καταπνίξει τη δημιουργικότητά μας.
Αδιαμφισβήτητα, η εκπαίδευση παίζει και εκείνη το δικό της ρόλο στο πώς μαθαίνουμε (ή ξεχνάμε) να είμαστε δημιουργικοί. Πολλά σχολεία δίνουν προτεραιότητα στην απομνημόνευση έναντι της δημιουργικής σκέψης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μια στενόμυαλη προσέγγιση στην επίλυση προβλημάτων.
Σημασία της δημιουργικότητας στην ενήλικη ζωή
Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως ενήλικες, είναι σημαντικό να διατηρούμε τη δημιουργικότητά μας, γιατί αυτή έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, καθώς μας επιτρέπει να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας με υγιή τρόπο. Επιπλέον, η δημιουργική σκέψη μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε λύσεις σε προβλήματα και να καινοτομήσουμε στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή.
Εμπόδια στη δημιουργικότητα στην ενήλικη ζωή
Ενώ η δημιουργικότητα είναι σημαντική, υπάρχουν πολλά εμπόδια που μπορεί να μας εμποδίσουν να είμαστε δημιουργικοί ως ενήλικες. Ο φόβος της αποτυχίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια, καθώς συχνά ανησυχούμε για το τι θα σκεφτούν οι άλλοι για τις ιδέες μας. Επιπλέον, η έλλειψη χρόνου μπορεί να δυσχεράνει τη συνέχιση δημιουργικών προσπαθειών. Τέλος, η αρνητική αυτο-ομιλία και η αυτο-αμφισβήτηση μπορεί να μας αποτρέψουν από το να πάρουμε ρίσκα και να δοκιμάσουμε νέα πράγματα.
Τρόποι καλλιέργειας της δημιουργικότητας στην ενήλικη ζωή
Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καλλιεργήσετε τη δημιουργικότητα ως ενήλικες. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να συμφιλιωθούμε με την ιδέα πως μπορεί να υπάρξει και αποτυχία σε μια προσπάθεια. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η αποτυχία αποτελεί φυσικό μέρος της δημιουργικής διαδικασίας και είναι συχνά απαραίτητη για την ανάπτυξη. Ακόμα, πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο για δημιουργικές δραστηριότητες, ακόμη και αν πρόκειται για λίγα λεπτά κάθε μέρα. Είναι επίσης σημαντικό να βάλουμε στη ζωή μας άτομα που ενθαρρύνουν τις δημιουργικές μας προσπάθειες και να απομακρύνουμε άτομα που μας αποθαρρύνουν με τα λόγια και τη συμπεριφορά τους. Τέλος, η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας και της αυτοκριτικής μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε και να ξεπεράσουμε τα δικά μας εμπόδια στη δημιουργικότητα.
Παιδική ανεμελιά και αγνότητα
Μία άλλη προσέγγιση, αφορά την παιδική ανεμελιά και αγνότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα πράγματα. Τα παιδιά πάντα επιδιώκουν να κάνουν αυτό που αγαπάνε και το κάνουν αδιαφορώντας για τη γνώμη των άλλων. Ένα παιδί μπορεί να ζωγραφίσει κάτι που να φαίνεται αστείο αλλά για εκείνο να είναι το σημαντικότερο έργο τέχνης. Αυτή η αυτοπεποίθηση και η ανεμελιά για το αν αυτό που φτιάξαμε είναι καλό, πολλές φορές χάνεται με τα χρόνια. Συμπέρασμα; Καμιά φορά πρέπει να κάνεις αυτό που θέλεις (με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν βλάπτεις κάποιον) αδιαφορώντας για τη γνώμη των άλλων.
Για περισσότερα αποφθέγματα από τον Πάμπλο Πικάσο, κάνε κλικ εδώ.
Προτεινόμενα Βιβλία