“Κανένας νικητής δεν πιστεύει στην τύχη.” – Νίτσε
Ο νικητής συνήθως αποδίδει την επιτυχία στις ικανότητές του και ο ηττημένος στην ατυχία. Σπάνια κάποιος νικητής θα πει “κέρδισα γιατί ήμουν πιο τυχερός και ας μην ήμουν καλύτερος”. 🙂 Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις.
Ο Νίτσε βέβαια, με τον γνωστό αιχμηρό του τρόπο, θέλει να πει ουσιαστικά ότι δεν υπάρχει τύχη και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι κανείς δεν την επικαλείται όταν έχει κερδίσει.
Πάντως, σημαντικότερο θεωρώ τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει ο καθένας μία ενδεχόμενη νίκη. Ο ειλικρινής σεβασμός στον ηττημένο και την προσπάθειά του είναι κάτι πολύ σημαντικό και ανεβάζει στα μάτια μου τον εκάστοτε νικητή.
Λίγα λόγια για τον Νίτσε
Ο Friedrich Wilhelm Nietzsche (Νίτσε, 1844 – 1900) ήταν Γερμανός φιλόσοφος, ποιητής, και συνθέτης. Τα σημαντικότερα έργα του ήταν: “Τάδε έφη Ζαρατούστρα”, “Η Θέληση της Δύναμης”, ” Η Γέννηση της Τραγωδίας”, “Πέραν του Καλού και του Κακού”, ” Ίδε ο άνθρωπος”.
Ο Χίτλερ παρερμήνευσε τη φιλοσοφία του και οικοδόμησε πάνω της, τη θεωρία του ναζισμού. Είναι γνωστό πως το σημαντικότερο έργο του Νίτσε, το «Τάδε έφη Ζαρατούστρα», χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθεί το πρότυπο της Άρειας φυλής. Εκεί, ο Νίτσε μιλάει για τον Υπεράνθρωπο, εννοώντας πως είναι ο καλύτερος εαυτός μας που θα ξεπεράσει τις παλιές αξίες και θα εξελιχθεί τόσο πνευματικά όσο και σωματικά.
Ο Νίτσε είχε προβλέψει ότι τα έργα του (στα οποία πολλές φορές κατακρίνει τα πάντα με κυνικό τρόπο, με αφορισμούς και ειρωνείες) θα παρερμηνευθούν και φέρεται να είχε δηλώσει: «Αυτό που κάνουμε δεν το καταλαβαίνουν ποτέ, μα μονάχα το επαινούν ή το κατηγορούν». Πράγματι, ακόμα και σήμερα (πάνω από έναν αιώνα από το θάνατο του) το έργο του έχει φανατικούς υποστηρικτές και φανατικούς πολέμιους.
Περισσότερα αποφθέγματα με εικόνες του Νίτσε, μπορείς να βρεις εδώ.
Βιβλία του Νίτσε αλλά και αναλύσεις του έργου του, μπορείτε να βρείτε εδώ.