“Η ζωή είναι κωμωδία γι’ αυτούς που σκέφτονται και τραγωδία γι’ αυτούς που αισθάνονται.” – Horace Walpole
Οι άνθρωποι που λειτουργούν με το συναίσθημα δεν προσεγγίζουν τον κόσμο όπως εκείνοι που λειτουργούν κυρίως με τη λογική. Αυτό είναι δεδομένο. Δεν νομίζω, όμως, ότι υπάρχει λάθος και σωστό.
Ο τρόπος που λειτουργούμε ανά περίσταση είναι διαφορετικός και άλλες φορές μπορεί να βάζουμε πρώτα τη λογική ενώ άλλες πρώτα το συναίσθημα. Φανταστείτε έναν επαγγελματία υγείας που έρχεται σε επαφή με αρρώστους, εκ των οποίων μπορεί να υπάρχουν και περιστατικά που οδηγούν στο θάνατο. Αν λειτουργεί μόνο με το συναίσθημα, θα καταρρεύσει. Ο ίδιος άνθρωπος όμως, μπορεί στην προσωπική του ζωή να βιώνει μία κατάσταση, την οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει γιατί νιώθει πολύ έντονα κάποια συναισθήματα.
Οπότε, ανά περίσταση ο καθένας μπορεί να λειτουργεί διαφορετικά. Αυτό που θέλει να πει ο Γουόλπολ είναι πως όταν καταφέρνεις να βάζεις τη λογική πάνω από το συναίσθημα, είναι πιθανότερο να γελάς με κάποια πράγματα. Για παράδειγμα, μπορεί έναν χωρισμό να τον βιώνεις πολύ άσχημα όταν τα συναισθήματα είναι έντονα αλλά μετά από καιρό που η λογική θα είναι κυρίαρχη να δεις τα πράγματα διαφορετικά και πιο…αστεία.
Λίγα λόγια για τον Χόρας Γουόλπολ
Ο Χόρας Γουόλπολ (1717 – 1797) ήταν Άγγλος συγγραφέας, ιστορικός της τέχνης, αρχαιολόγος και πολιτικός. Είναι γνωστό ότι είχε μετατρέψει το σπίτι του στο Strawberry Hill σε ένα μεσαιωνικό κάστρο γοτθικής αρχιτεκτονικής. Το σημαντικότερο έργο του είναι το μυθιστόρημά του “Το Κάστρο του Οτράντο”. Πρόκειται για ένα βιβλίο, το οποίο θεωρείται το πρώτο γοτθικό μυθιστόρημα. Το συγκεκριμένο είδος βιβλίων αγαπήθηκε κυρίως στο τέλος του 18ου – αρχές του 19ου αιώνα και έκτοτε ενέπνευσε πλήθος συγγραφέων από τον σπουδαίο Howard Phillips Lovecraft και τον Edgar Allan Poe μέχρι την Ann Radcliffe και πολλούς ακόμα.
Για περισσότερα αποφθέγματα του Horace Walpole, κάνε κλικ εδώ.