“Η παράνοια σε άτομα είναι σχετικά σπάνια. Όμως σε ομάδες, κόμματα, έθνη και εποχές είναι μάλλον ο κανόνας.” – Νίτσε
Θυμάμαι μία φορά στο Ζάππειο όπου κάποιος πήγαινε σε μία συγκέντρωση και τον είδε ένας άλλος άνθρωπος που είχε και ένα καροτσάκι με ένα μωρό μέσα. Αντάλλαξαν κάποιες κουβέντες και παραλίγο να πιαστούν στα χέρια. Μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση που άφησε το καροτσάκι και πήγε να παίξει ξύλο αν χρειαστεί… Μέσα στην αναμπουμπούλα και ώσπου να μπούμε να τους χωρίσουμε, πολύ εύκολα κάποιος θα μπορούσε να είχε πάρει το καρότσι και να φύγει.
Η παραπάνω ανάμνηση μου ήρθε στο μυαλό με αυτό το απόφθεγμα του Νίτσε. Δεν ξέρω ακριβώς τους λόγους που συμβαίνει αυτό αλλά είναι αλήθεια. Αισθανόμαστε την ανάγκη να είμαστε μέρος κάτι “μεγάλου” και φανατιζόμαστε; Μπορεί ο λόγος να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά είναι δεδομένο πως ο φανατισμός δεν είναι καλός σύμβουλος.
Λίγα λόγια για τον Νίτσε
Ο Friedrich Wilhelm Nietzsche (Νίτσε, 1844 – 1900) ήταν Γερμανός φιλόσοφος, ποιητής, και συνθέτης. Τα σημαντικότερα έργα του ήταν: “Τάδε έφη Ζαρατούστρα”, “Η Θέληση της Δύναμης”, ” Η Γέννηση της Τραγωδίας”, “Πέραν του Καλού και του Κακού”, ” Ίδε ο άνθρωπος”.
Ο Χίτλερ παρερμήνευσε τη φιλοσοφία του και οικοδόμησε πάνω της, τη θεωρία του ναζισμού. Είναι γνωστό πως το σημαντικότερο έργο του Νίτσε, το «Τάδε έφη Ζαρατούστρα», χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθεί το πρότυπο της Άρειας φυλής. Εκεί, ο Νίτσε μιλάει για τον Υπεράνθρωπο, εννοώντας πως είναι ο καλύτερος εαυτός μας που θα ξεπεράσει τις παλιές αξίες και θα εξελιχθεί τόσο πνευματικά όσο και σωματικά.
Ο Νίτσε είχε προβλέψει ότι τα έργα του (στα οποία πολλές φορές κατακρίνει τα πάντα με κυνικό τρόπο, με αφορισμούς και ειρωνείες) θα παρερμηνευθούν και φέρεται να είχε δηλώσει: «Αυτό που κάνουμε δεν το καταλαβαίνουν ποτέ, μα μονάχα το επαινούν ή το κατηγορούν». Πράγματι, ακόμα και σήμερα (πάνω από έναν αιώνα από το θάνατο του) το έργο του έχει φανατικούς υποστηρικτές και φανατικούς πολέμιους.
Περισσότερα αποφθέγματα με εικόνες του Νίτσε, μπορείς να βρεις εδώ.
Βιβλία του Νίτσε αλλά και αναλύσεις του έργου του, μπορείτε να βρείτε εδώ.