“Η μουσική αρχίζει εκεί που σταματούν οι δυνατότητες της γλώσσας.” – Jean Sibelius
Ο Ζαν (ή Γιαν) Σιμπέλιους (1865 – 1957) ήταν Φινλανδός συνθέτης. Τα σημαντικότερα έργα του είναι το εμβληματικό «Φινλάντια» που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό, «Ο Κύκνος της Τουονέλα», το «Θλιμμένο Βαλς» και η «Καρελία». Στη πατρίδα του θεωρείται εθνικός ήρωας μιας και το έργο του βοήθησε τον απλό λαό να μην χάσει την πίστη του στην πατρίδα, σε μια εποχή που η Φινλανδία ήταν υποδουλωμένη στους ρώσους. Σε ένα από τα γνωστότερα αποφθέγματά του, είπε: “Η μουσική αρχίζει εκεί που σταματούν οι δυνατότητες της γλώσσας”. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε το βαθύτερο νόημα πίσω από το συγκεκριμένο απόφθεγμα του Sibelius και θα διερευνήσουμε τη σχέση μεταξύ γλώσσας και μουσικής.
Περιορισμοί της γλώσσας στην έκφραση συναισθημάτων
Η γλώσσα είναι ένα ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας, αλλά έχει και τους περιορισμούς της. Οι λέξεις μπορούν να εκφράσουν τόσα πολλά αλλά η αλήθεια είναι πως υπάρχουν συναισθήματα και εμπειρίες που δεν περιγράφονται με λόγια… Φαινομενικά, οι λέξεις μπορούν να περιγράψουν τα συναισθήματα. Στην πραγματικότητα, όμως, ων ανθρώπινων συναισθημάτων. αποτυγχάνουν να μεταδόσουν το βάθος και την πολυπλοκότητα τους.
Η μουσική ως εναλλακτική της γλώσσας
Η μουσική προσφέρει μια εναλλακτική λύση στη γλώσσα όταν πρόκειται να εκφράσουμε κάποιο πολύ δυνατό συναίσθημα. Αδιαμφισβήτητα, η μουσική έχει τη δύναμη να προκαλεί συναισθήματα και συγκινήσεις χωρίς τη χρήση λέξεων. Για αυτό το λόγο, ακριβώς, μπορεί να είναι μέσο επικοινωνίας σε ένα επίπεδο που είναι πέρα από τις δυνατότητες της γλώσσας. Η μουσική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταφέρει σύνθετα συναισθήματα και εμπειρίες που δεν μπορούν να εκφραστούν με λέξεις.
Ο ρόλος της μουσικής στην έκφραση συναισθημάτων και οι ευεργετικές της ιδιότητες
Έχετε αναλογιστεί σε πόσες περιστάσεις η μουσική χρησιμοποιείται για να εκφράσει δυνατά συναισθήματα; Από ένα ερωτικό τραγούδι, μέχρι ένα πένθιμο εμβατήριο, η μουσική πάντα χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους για να εκφράσει όσα δεν λέγονται με λόγια. Δεν έχετε κλάψει ποτέ με ένα τραγούδι; Δεν έχετε νιώσει ένα τραγούδι να αγγίζει την καρδιά και την ψυχή σας, να σας προκαλεί χαρά, νοσταλγία, λύπη; Ποια άλλη απόδειξη χρειάζεται για να μιλήσει κανείς για το ρόλο της μουσικής; Επιπρόσθετα, έχει αποδειχθεί ότι η μουσική επηρεάζει τη διάθεσή μας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο χαλάρωσης και ανακούφισης από το στρες.
Οι περιορισμοί της μουσικής
Ενώ η μουσική έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι της γλώσσας όταν πρόκειται για την έκφραση συναισθημάτων, έχει επίσης τους περιορισμούς της. Η μουσική δεν μπορεί να μεταφέρει συγκεκριμένες ιδέες ή έννοιες με τον ίδιο τρόπο που μπορεί η γλώσσα. Για παράδειγμα, θα ήταν δύσκολο να χρησιμοποιήσετε τη μουσική για να εξηγήσετε μια μαθηματική εξίσωση ή μια επιστημονική θεωρία.
Η σύνδεση μεταξύ γλώσσας και μουσικής
Παρά τις διαφορές τους, η γλώσσα και η μουσική συνδέονται στενά μεταξύ τους. Και οι δύο χρησιμοποιούν τον ήχο ως μέσο επικοινωνίας και έχουν και οι δύο τη δύναμη να προκαλούν συναισθήματα. Πολλές γλώσσες ενσωματώνουν τη μουσική και το τραγούδι στις παραδόσεις τους και πολλές μουσικές παραδόσεις έχουν τις δικές τους μοναδικές γλώσσες και διαλέκτους.
Η σημασία της μουσικής εκπαίδευσης
Δεδομένης της δύναμης και της σημασίας της μουσικής στη ζωή μας, είναι ζωτικής σημασίας να δώσουμε προτεραιότητα στη μουσική εκπαίδευση στα σχολεία και τις κοινότητές μας. Η μουσική εκπαίδευση παρέχει στους νέους τα εργαλεία που χρειάζονται για να εκφραστούν και να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους. Προωθεί επίσης τη δημιουργικότητα και τις δεξιότητες κριτικής σκέψης, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επιτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής.
Συμπέρασμα
Εν κατακλείδι, το απόφθεγμα του Jean Sibelius, “Η μουσική αρχίζει εκεί όπου τελειώνουν οι δυνατότητες της γλώσσας”, μιλάει για τη δύναμη της μουσικής. Ακόμα, μιλάει για τη μουσική ως εργαλείο έκφρασης συναισθημάτων και εμπειριών που δεν μπορούν να εκφραστούν με λέξεις. Ενώ η γλώσσα και η μουσική είναι διαφορετικές, συνδέονται στενά και οι δύο έχουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας.
Για περισσότερα αποφθέγματα του Ζαν Σιμπέλιους, κάνε κλικ εδώ.
Για περισσότερα αποφθέγματα για τη μουσική, κάνε κλικ εδώ.