Ποιο είναι το νόημα πίσω από το απόφθεγμα του T.S. Eliot: “Έτσι τελειώνει ο κόσμος: όχι με έναν βρόντο, μα μ’έναν λυγμό”;
Για να κατανοήσουμε πλήρως το νόημα του αποφθέγματος του Έλιοτ, “Έτσι τελειώνει ο κόσμος: όχι με έναν βρόντο, μα μ’έναν λυγμό”, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε απο που προέρχεται. Τα λόγια αυτά, λοιπόν, προέρχονται από το διάσημο ποίημά του “Οι κούφιοι άνθρωποι”. Ο T.S. Eliot, ένας ποιητής με μεγάλη επιρροή στο κίνημα του μοντερνισμού, δημιούργησε αυτό το ποίημα το 1925, αντανακλώντας την απογοήτευση που διαπερνούσε την κοινωνία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενσωματώνει θέματα υπαρξιακής απόγνωσης, αναξιοπρέπειας και παρουσιάζει ένα σύνολο από ανθρώπους που είναι “κούφιοι,” δηλαδή άδειοι, χωρίς ουσία, αποσπασμένοι από την πραγματική ζωή.
Ακόμα, το ποίημα είχε μεγάλη επιρροή στον διάσημο σκηνοθέτη Francis Ford Coppola. Συγκεκριμένα, στην ταινία “Αποκάλυψη Τώρα”, βλέπουμε τον συνταγματάρχη Κούρτζ, τον οποίο υποδύεται ο Marlon Brando να διαβάζει αποσπασματα του ποιήματος. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το ποίημα μετέφρασε στα ελληνικά ο Γιώργος Σεφέρης.
Αποκωδικοποιώντας το απόφθεγμα
Με την ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογιών, είναι διάχυτη η αίσθηση πως ο κόσμος μπορεί να καταστραφεί σε έναν πόλεμο. Εξάλλου, όπως είπε και ο Αϊνστάιν, δεν ξέρει με τι όπλα θα διεξαχθεί ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος αλλά ο τέταρτος, θα διεξαχθεί με ρόπαλα. Ωστόσο, το απόφθεγμα του Έλιοτ, πάει ένα βήμα παραπέρα. Ισχυρίζεται ότι τα όπλα που θα δώσουν τέλος στον κόσμο, είναι το αποτέλεσμα μίας μακροχρόνιας ανικανότητας του ανθρώπου να αντιμετωπίσει τα ουσιαστικά προβλήματα της ύπαρξής του.
Ο “Βρόντος” αντιπροσωπεύει τη βία και την καταστροφή. Είναι μια αναφορά στον “θόρυβο” του πολέμου και των συγκρούσεων που μπορούν να οδηγήσουν στην καταστροφή του κόσμου.
Από την άλλη, ο “Λυγμός” αντιπροσωπεύει τη θλίψη, την απογοήτευση και την αδιαφορία. Είναι ο εμβληματικός ήχος της απώλειας, καθώς και της αδυναμίας των ανθρώπων να εκφράσουν τις αληθινές τους συναισθηματικές εμπειρίες. Ο λυγμός αναδεικνύει την απελπισία που διακατέχει την κοινωνία.
Η φιλοσοφία και η κοσμοθεωρία του Eliot
Για να κατανοήσουμε πραγματικά το νόημα του αποφθέγματος, είναι απαραίτητο να εμβαθύνουμε στις φιλοσοφικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις του Eliot, οι οποίες επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τα έργα του. Ο Έλιοτ καταπιάστηκε με την υπαρξιακή κρίση και προσπάθησε να εκφράσει τον κατακερματισμό και την απογοήτευση της μεταπολεμικής κοινωνίας. Το έργο του διερευνά θέματα πνευματικής κενότητας και απώλειας των παραδοσιακών αξιών.
Το απόφθεγμα του Eliot συμπυκνώνει την απαισιόδοξη άποψή του για την ανθρωπότητα και τον κόσμο. Αντιπαραβάλλοντας τον “βρόντο” και το “λυγμό”, τονίζει τη διχοτομία μεταξύ δραματικών, μετασχηματιστικών γεγονότων και της αργής παρακμής που συχνά χαρακτηρίζει την κοινωνική παρακμή. Αυτή η σκληρή αντιπαράθεση μιλάει για τη γενικότερη πίστη του Έλιοτ στην ασημαντότητα και τη ματαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.
Σημασία στον σημερινό κόσμο
Αν και γράφτηκε πριν από σχεδόν έναν αιώνα, το απόφθεγμα συνεχίζει να έχει απήχηση και σημασία στον σημερινό κόσμο. Χρησιμεύει ως υπενθύμιση της ευθραυστότητας των ανθρώπινων επιτευγμάτων και των πιθανών συνεπειών της κοινωνικής αδιαφορίας ή του εφησυχασμού. Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από παγκόσμια ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, οι πολεμικές συγκρούσεις και τα ηθικά διλήμματα, το μήνυμα του Eliot μας υπενθυμίζει τη σοβαρότητα των πράξεών μας και τις πιθανές επιπτώσεις των συλλογικών μας επιλογών.
Κάνε κλικ εδώ για βιβλία του σπουδαίου ποιητή, T.S. Eliot.
Εδώ, θα βρεις περισσότερα αποφθέγματα του T.S. Eliot με εικόνες και ανάλυση.