“Ένας αισιόδοξος βλέπει μια ευκαιρία σε κάθε καταστροφή. Ένας απαισιόδοξος βλέπει μια καταστροφή σε κάθε ευκαιρία.” – Winston Churchill
Δεν μου αρέσει να είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος. Προτιμώ να είμαι ρεαλιστής. Να βλέπω τα πράγματα ως έχουν.
Ο αισιόδοξος πάντως είναι λίγο καλύτερος από τον απαισιόδοξο γιατί έχει μία πιθανότητα να δημιουργήσει κάτι. Αυτό θέλει να πει και ο Τσώρτσιλ εδώ. Πιθανολογώ ότι μιλάει για μία ενωμένη Ευρώπη. Πίστευε πως μετά την καταστροφή του πολέμου, υπήρχε μία χρυσή ευκαιρία, οι λαοί της Ευρώπης να ενωθούν με έναν κοινό σκοπό. Αυτό έγινε σε κάποιο βαθμό, παρά τις αστοχίες που ακόμα υπάρχουν.
Λίγα λόγια για τον Τσώρτσιλ
Ο Sir Winston Leonard Spencer-Churchill (1874 – 1965) ήταν Βρετανός πολιτικός, στρατιωτικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Έχει μείνει στην ιστορία γνωστός ως ο «Πατέρας της νίκης», μιας και η συμβολή του στην επικράτηση των συμμαχικών δυνάμεων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν καθοριστική. Διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας του από το 1940 ως το 1945 και από το 1951 ως το 1955.
Ήταν ο δευτερότοκος γιος ενός άγγλου πολιτικού και μιας αμερικανίδας (κόρη του ιδιοκτήτη των New York Times). Υπήρξε Αξιωματικός του ιππικού και πολεμικός ανταποκριτής αργότερα ενώ για πρώτη φορά εκλέχτηκε βουλευτής το 1900. Διαφωνούσε με οποιαδήποτε πολιτική κατευνασμού απέναντι στον φασισμό, ο οποίος κέρδιζε συνεχώς έδαφος τη δεκαετία του 30. Διαφωνούσε και με το ίδιο του το κόμμα πολλές φορές και έγραφε πύρινα άρθρα όπου παρέθετε τα επιχειρήματά του για την ανάγκη αντιμετώπισης ολοκληρωτικών καθεστώτων με πιο σκληρό τρόπο.
Τον Μάιο του 1940 ανέλαβε την αρχηγία μιας κυβέρνησης συνασπισμού. Εκείνη την εποχή και μετά την κατάρρευση της Γαλλίας, ο Χίτλερ επεδίωκε έναν συμβιβασμό με τους Βρετανούς προκειμένου να επιτεθεί στην Σοβιετική Ένωση. Ο Τσώρτσιλ όχι μόνο δεν συνθηκολόγησε αλλά κατάφερε να ανυψώσει το ηθικό του κόσμου και των ενόπλων δυνάμεων.
Το 1948 εκδόθηκαν τα απομνημονεύματά του από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα οποία του χάρισαν και το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το 1953.
Για περισσότερα αποφθέγματα με εικόνες του Ουίνστον Τσώρτσιλ, κάνε κλικ εδώ.