“Είμαστε όλοι ανεπιθύμητα στοιχεία σύμφωνα με την άποψη κάποιου.” – Edward Abbey
Το απόφθεγμα “Είμαστε όλοι ανεπιθύμητα στοιχεία σύμφωνα με την άποψη κάποιου” βασίζεται στην ιδέα ότι ο καθένας έχει το δικό του σύνολο αξιών, πεποιθήσεων και αντιλήψεων, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις με άλλους που έχουν διαφορετικές αξίες και πεποιθήσεις. Με άλλα λόγια, αυτό που ένα άτομο θεωρεί επιθυμητό μπορεί να είναι ανεπιθύμητο για κάποιον άλλο.
Η ιδέα των ανεπιθύμητων στοιχείων σχετίζεται επίσης με την έννοια του κοινωνικού αποκλεισμού, η οποία αναφέρεται στους τρόπους με τους οποίους ορισμένες ομάδες ή άτομα περιθωριοποιούνται ή αποκλείονται από την κοινωνία. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως η φυλή, η εθνικότητα, το φύλο, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση κ.α..
Το πλαίσιο στο οποίο ειπώθηκαν αυτά τα λόγια
Πάντα είναι σημαντικό να εξετάζουμε πότε ειπώθηκε μία φράση και τι κατάσταση επικρατούσε τότε. Ο Abbey γεννήθηκε το 1927, μια εποχή κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες βίωναν σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές. Μεγάλωσε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, μιας περιόδου οικονομικής δυσπραγίας που επηρέασε εκατομμύρια ανθρωπους σε όλο τον κόσμο. Αυτή η εμπειρία είχε βαθύ αντίκτυπο στην κοσμοθεωρία του Abbey, και έγινε έντονος επικριτής του καπιταλισμού και της καταναλωτικής κουλτούρας.
Ο Abbey επηρεάστηκε επίσης από τα κοινωνικά κινήματα της δεκαετίας του 1960, συμπεριλαμβανομένου του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα και του αντιπολεμικού κινήματος. Τα κινήματα αυτά αμφισβήτησαν τα κυρίαρχα κοινωνικά πρότυπα και τις αξίες της εποχής και ζήτησαν μεγαλύτερη ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.
Η σχέση με τη σημερινή κοινωνία
Στη σημερινή κοινωνία, όπου οι διακρίσεις και η περιθωριοποίηση εξακολουθούν να αποτελούν μείζονα ζητήματα, το απόφθεγμα έχει ακόμα μεγάλη σημασία. Παρά τη σημαντική πρόοδο σε τομείς όπως τα πολιτικά δικαιώματα και η ισότητα των φύλων, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις.
Το απόφθεγμα μπορεί να εμπνεύσει ενσυναίσθηση και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να σκεφτούν κριτικά για τις δικές τους προκαταλήψεις. Μας υπενθυμίζει ότι ο καθένας έχει τις δικές του μοναδικές εμπειρίες και προοπτικές και ότι ΟΛΟΙ πρέπει να προσπαθούμε να κατανοούμε και να σεβόμαστε αυτές τις διαφορές.
Αποδέξου ότι δεν γίνεται να αρέσεις σε όλους
Η αλήθεια είναι πως τα πράγματα έχουν χειροτερέψει τα τελευταία χρόνια με τη χρήση των social media. Είναι λυπηρό πραγματικά, ότι ακόμα και σε ομάδες που μπορεί πχ να αφορούν τις ταινίες, άτομα τσακώνονται και βρίζονται.
Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι δεν γίνεται να συμφωνούμε σε όλα. Πρέπει να αποδεχθούμε ότι δεν γίνεται να αρέσουμε όλοι σε όλους. Σε τελική ανάλυση, μπορεί να μην αρέσουμε σε 5 και να αρέσουμε σε 105! Αξίζει να δίνουμε περισσότερη σημασία στους 5;
Συμπέρασμα
Εν κατακλείδι, η φράση του Edward Abbey “Είμαστε όλοι ανεπιθύμητα στοιχεία σύμφωνα με την άποψη κάποιου” επισημαίνει τη σημασία της ενσυναίσθησης, της κατανόησης και του σεβασμού σε έναν κόσμο που διχάζεται όλο και περισσότερο.
Περισσότερα αποφθέγματα του Έντουαρντ Άμπι, μπορείς να διαβάσεις εδώ.