Εφόσον δεν μπορούμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα, ας αλλάξουμε τα μάτια που τη βλέπουν – Νίκος Καζαντζάκης
Η φράση «Εφόσον δεν μπορούμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα, ας αλλάξουμε τα μάτια που τη βλέπουν» προέρχεται από το βιβλίο “Αναφορά στον Γκρέκο” του αγαπημένου Νίκου Καζαντζάκη. Πρόκειται για ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας και ταυτόχρονα φιλοσοφικό έργο, στο οποίο ο αγαπημένος συγγραφέας εξιστορεί την πορεία της ζωής του, τους προβληματισμούς του, τις φιλοσοφικές του αναζητήσεις και τις εμπειρίες που τον διαμόρφωσαν ως άνθρωπο και δημιουργό. Το συγκεκριμένο απόφθεγμα αναφέρεται στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και τη σημασία της προσαρμοστικότητας που πρέπει να επιδεικνύουμε για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις.
Η σημασία της αλλαγής της οπτικής γωνίας
Η ρήση του Καζαντζάκη υπενθυμίζει την αναγκαιότητα της προσαρμογής και της ευελιξίας στη ζωή. Οι καταστάσεις γύρω μας μπορεί να μην είναι πάντα στο χέρι μας να αλλάξουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε παγιδευμένοι στην αρνητικότητα ή τη δυστυχία. Η αλλαγή της οπτικής γωνίας μπορεί να αποτελέσει μια απελευθερωτική διαδικασία που επιτρέπει στον άνθρωπο να δει την ίδια πραγματικότητα μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα. Αυτό, μπορεί να δώσει νόημα και σκοπό εκεί που πριν κυριαρχούσε η στασιμότητα ή το αδιέξοδο.
Ψυχολογική ενδυνάμωση μέσω της αλλαγής αντίληψης
Η αλλαγή της αντίληψης είναι θεμελιώδης αρχή της ψυχολογίας και της αυτοβελτίωσης. Όταν οι εξωτερικές συνθήκες δεν μεταβάλλονται, μπορούμε να εστιάσουμε στο πώς αντιδρούμε σε αυτές. Ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο επηρεάζει άμεσα το πώς νιώθουμε και πώς δρούμε. Η συνειδητή αλλαγή της οπτικής μας μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, να μειώσει το άγχος και να μας δώσει δύναμη να συνεχίσουμε, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές.
Πρακτικές εφαρμογές της φιλοσοφίας του Καζαντζάκη
Η φιλοσοφία αυτή δεν μένει μόνο σε θεωρητικό επίπεδο αλλά μπορεί να βρει πρακτική εφαρμογή στην καθημερινή μας ζωή. Σε δύσκολες περιστάσεις (οικονομικές δυσκολίες, επαγγελματικές αποτυχίες ή ακόμα και προβλήματα υγείας) η αλλαγή της οπτικής μας μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την προσωπική ανάπτυξη και την ψυχική ανθεκτικότητα.
Πώς μπορούμε να αλλάξουμε την οπτική μας;
1. Αναγνώριση και αποδοχή της πραγματικότητας
Το πρώτο βήμα είναι η συνειδητοποίηση ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα. Για παράδειγμα, σίγουρα δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις συμπεριφορές των άλλων ανθρώπων. Η αποδοχή της πραγματικότητας μας βοηθά να απομακρυνθούμε από το άγχος του ελέγχου και να επικεντρωθούμε σε ό,τι μπορούμε να διαχειριστούμε.
2. Εστίαση στις θετικές πτυχές
Ακόμη και μέσα στις πιο δύσκολες καταστάσεις, υπάρχουν θετικά στοιχεία ή μαθήματα που μπορούμε να αποκομίσουμε. Εστιάζοντας σε αυτά, η αντίληψή μας για την πραγματικότητα μεταβάλλεται, δημιουργώντας νέα ελπίδα και προοπτική.
3. Αυτογνωσία και ενσυνειδητότητα
Η ενσυνειδητότητα είναι μια μέθοδος που μας επιτρέπει να είμαστε πλήρως παρόντες στη στιγμή και να βλέπουμε την πραγματικότητα χωρίς προκαταλήψεις. Η καλλιέργεια της αυτογνωσίας βοηθά στη διαμόρφωση νέας στάσης απέναντι στα γεγονότα.
4. Εσωτερική αναθεώρηση και αναπλαισίωση
Η αναπλαισίωση είναι η διαδικασία κατά την οποία βλέπουμε μια κατάσταση μέσα από διαφορετική οπτική γωνία. Μέσα από αυτήν την αναθεώρηση, μπορούμε να αποκτήσουμε νέα κατανόηση και να δώσουμε νέο νόημα στα γεγονότα που μας συμβαίνουν.
Συμπεράσματα
Ο Νίκος Καζαντζάκης μας προτρέπει να εξετάσουμε την πραγματικότητα με ένα νέο βλέμμα. Αντί να παραδοθούμε στις δυσκολίες, μπορούμε να αλλάξουμε την αντίληψή μας και να βρούμε τη δύναμη να συνεχίσουμε. Η μεταβολή της οπτικής μας δεν είναι απλώς ένα φιλοσοφικό δόγμα, αλλά μια πρακτική, καθημερινή στρατηγική για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας.