“Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε, τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε.” – Jean-Paul Sartre
Όσο και αν ακούγεται σκληρό, είναι αληθινό. Αν δεν βλέπεις τα κακά σημάδια (είτε σε μία κατάσταση, είτε σε μία σχέση με άλλους ανθρώπους) αργά ή γρήγορα θα έρθει η στενοχώρια και η απογοήτευση. Το να μην βλέπεις βέβαια και να μην μπορείς να αξιολογήσεις σωστά τα δεδομένα μπορεί να οφείλεται και σε απειρία. Υπάρχουν όμως και φορές που οφείλεται σε…στρουθοκαμηλισμό. Δηλαδή, αγνοείς τα προβλήματα (τα βάζεις κάτω από το χαλάκι που λέμε) υποκρινόμενος ότι δεν υπάρχουν. Τότε, με μαθηματική ακρίβεια θα έρθει η στιγμή που θα τα αντιμετωπίσεις όλα μαζεμένα…
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Jean Paul Sartre (Ζαν Πολ Σαρτρ, 1905 – 1980) ήταν γάλλος συγγραφέας, φιλόσοφος και πολιτικός ακτιβιστής. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αιχμαλωτίστηκε και φυλακίστηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία. Αφού κατάφερε να διαφύγει, συμμετείχε στο αντιστασιακό δίκτυο «Σοσιαλισμός και ελευθερία». Τα έργα που ανεβάζει (όπως για παράδειγμα “Οι μύγες”, το 1943) παρακινούν τον κόσμο να αντισταθεί. Μετά τη λήξη του πολέμου και ενώ έχει πλέον μεγαλώσει η φήμη του, ιδρύει το λογοτεχνικό περιοδικό «Σύγχρονοι Καιροί». Στο περιοδικό, γράφουν ακόμα ο Μερλώ-Ποντύ, ο Ρεϊμόν Αρόν και η σύντροφος της ζωή του, η Σιμόν Ντε Μποβουάρ (φεμινίστρια, φιλόσοφος και συγγραφέας). Το 1949 συμμετείχε στην ίδρυση ενός αριστερού πολιτικού κόμματος, το οποίο όμως απέτυχε. Το 1964 αρνείται να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας και στέλνει επιστολή στην Σουηδική Ακαδημία ότι δεν δέχεται διακρίσεις και ανταμοιβές από οποιοδήποτε ίδρυμα. Μαζί με τον Βρετανό φιλόσοφο Μπέρτραντ Ράσελ, προεδρεύουν σε ένα αυτοδιορισμένο δικαστήριο, το οποίο κατηγορεί την Αμερική για τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Συμμετέχει στα γεγονότα του Μάη του ’68 στη Γαλλία. Αργότερα, εκφράζει τις διαφωνίες του με το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο υποστήριζε ως τότε και στρέφεται στην άκρα Αριστερά και στους Μαοϊκούς. Το 1972 μένει σχεδόν τυφλος και το 1980 πεθαίνει στο Παρίσι.
Κάνε κλικ εδώ για να δεις και άλλα αποφθέγματα του Jean Paul Sartr με εικόνες.
Κάνε κλικ εδώ για να διαβάσεις περισσότερα για τον Jean Paul Sartr στην Wikipedia.