“Δεν πρόκειται να είμαι μετριόφρων. Ταπεινός, όσο θέλετε, αλλά όχι μετριόφρων. Η μετριοφροσύνη είναι η αρετή των ξενέρωτων.” – Jean-Paul Sartre
Υπάρχει μία βασική διαφορά μεταξύ του ταπεινού και του μετριόφρονα σύμφωνα με τον Ζαν Πωλ Σαρτρ. Ο ταπεινός γνωρίζει τις δυνατότητες του ενώ ο μετριόφρων μειώνει τον εαυτό του. Γνώμη μου, πως οι πραγματικά ταπεινοί άνθρωποι δεν το λένε. Δείχνουν την αξία τους με πράξεις, χωρίς πολλά λόγια. Το να μην έχεις έπαρση είναι πολύ καλό αλλά δεν πρέπει να συγχέεται με το να μην έχεις καλή γνώμη για τον εαυτό σου και τις δυνατότητές του.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Jean Paul Sartre (Ζαν Πολ Σαρτρ, 1905 – 1980) ήταν γάλλος συγγραφέας, φιλόσοφος και πολιτικός ακτιβιστής. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αιχμαλωτίστηκε και φυλακίστηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία. Αφού κατάφερε να διαφύγει, συμμετείχε στο αντιστασιακό δίκτυο «Σοσιαλισμός και ελευθερία». Τα έργα που ανεβάζει (όπως για παράδειγμα “Οι μύγες”, το 1943) παρακινούν τον κόσμο να αντισταθεί. Μετά τη λήξη του πολέμου και ενώ έχει πλέον μεγαλώσει η φήμη του, ιδρύει το λογοτεχνικό περιοδικό «Σύγχρονοι Καιροί». Στο περιοδικό, γράφουν ακόμα ο Μερλώ-Ποντύ, ο Ρεϊμόν Αρόν και η σύντροφος της ζωή του, η Σιμόν Ντε Μποβουάρ (φεμινίστρια, φιλόσοφος και συγγραφέας). Το 1949 συμμετείχε στην ίδρυση ενός αριστερού πολιτικού κόμματος, το οποίο όμως απέτυχε. Το 1964 αρνείται να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας και στέλνει επιστολή στην Σουηδική Ακαδημία ότι δεν δέχεται διακρίσεις και ανταμοιβές από οποιοδήποτε ίδρυμα. Μαζί με τον Βρετανό φιλόσοφο Μπέρτραντ Ράσελ, προεδρεύουν σε ένα αυτοδιορισμένο δικαστήριο, το οποίο κατηγορεί την Αμερική για τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Συμμετέχει στα γεγονότα του Μάη του ’68 στη Γαλλία. Αργότερα, εκφράζει τις διαφωνίες του με το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο υποστήριζε ως τότε και στρέφεται στην άκρα Αριστερά και στους Μαοϊκούς. Το 1972 μένει σχεδόν τυφλος και το 1980 πεθαίνει στο Παρίσι.
Κάνε κλικ εδώ για να δεις και άλλα αποφθέγματα του Jean Paul Sartr με εικόνες.
Κάνε κλικ εδώ για να διαβάσεις περισσότερα για τον Jean Paul Sartr στην Wikipedia.