“Δεν μπορώ να συνεχίσω, θα συνεχίσω” – Samuel Beckett
Στη ζωή, συχνά συναντάμε διάφορα εμπόδια, προκλήσεις και στιγμές γεμάτες αμφιβολία για το αν μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Είναι κατά τη διάρκεια αυτών των στιγμών που η απλή ρήση του Samuel Beckett, “Δεν μπορώ να συνεχίσω, θα συνεχίσω”, μπορεί να προσφέρει έμπνευση και να μας δώσει κουράγιο…
Η προέλευση του αποφθέγματος
Το απόφθεγμα το βρίσκουμε στο βιβλίο του Μπέκετ, “Ο ακατονόμαστος“. Πρόκειται για ένα βιβλίο που παρουσιάζει τον μονόλογο ενός αδιευκρίνηστου όντος, το οποίο μάλλον δεν έχει χέρια και πόδια. Μην ξεχνάμε, πως ο Ιρλανδός λογοτέχνης, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας θεωρείται από πολλούς ως ο “πατέρας του θεάτρου του παραλόγου”. Οπότε, το συγκεκριμένο βιβλίο δεν είναι από τα πιο εύκολα για να διαβάσει κανείς.
Το νόημα
Με την πρώτη ματιά, το απόφθεγμα του Μπέκετ μπορεί να φαίνεται αντιφατικό. Πώς μπορεί κάποιος να λέει ταυτόχρονα “δεν μπορώ να συνεχίσω” και “θα συνεχίσω”; Ωστόσο, μέσα σε αυτή τη φαινομενική αντίφαση κρύβεται μια βαθιά αλήθεια για το ανθρώπινο πνεύμα.
Ουσιαστικά, αυτή η αντίφαση παρουσιάζει με γλαφυρό τρόπο την ουσία της ανθρώπινης εμπειρίας και του αγώνα να βρει κανείς νόημα και σκοπό στη ζωή, παρά τις εγγενείς δυσκολίες της. Τα λόγια του Μπέκετ τονίζουν την σημασία της επιμονής απέναντι στις αντιξοότητες και της συνεχούς προσπάθειας ακόμη και όταν νιώθουμε ότι θέλουμε να τα παρατήσουμε.
Επιπλέον, το απόφθεγμα αγγίζει την υπαρξιακή φύση της ύπαρξής μας. Αναγνωρίζει την αβεβαιότητα και τους εγγενείς αγώνες της ανθρώπινης ζωής, καλώντας μας να αγκαλιάσουμε το πλήρες φάσμα των συναισθημάτων και των εμπειριών. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να βρούμε νόημα και σκοπό στο ταξίδι μας.
Η φιλοσοφία του Μπέκετ για τον υπαρξισμό
Για να κατανοήσουμε πλήρως το νόημα του αποσπάσματος, είναι χρήσιμο να εξερευνήσουμε τη φιλοσοφική στάση του Μπέκετ σχετικά με τον υπαρξισμό. Ο Μπέκετ επηρεάστηκε από υπαρξιακούς στοχαστές όπως ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ και ο Αλμπέρ Καμύ. Ο υπαρξισμός δίνει έμφαση στην ατομική ελευθερία και ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι τα άτομα δημιουργούν νόημα στη ζωή τους μέσα από τις πράξεις και τις επιλογές τους.
Τα έργα του Μπέκετ αντανακλούν την υπαρξιστική αντίληψη ότι παρά τον εγγενή παραλογισμό και ανορθολογισμό της ύπαρξης, μπορούμε να βρούμε σκοπό και να δημιουργήσουμε το νόημά μας μέσω των πράξεων και των συμπεριφορών μας.