“Από όλους τους λαούς, οι Έλληνες ονειρεύτηκαν το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο.” – Γκαίτε
Μην ξεχνάμε ότι ο Γκαίτε γεννήθηκε το 1749 και πέθανε το 1832. Έχει πει τόσα πράγματα για την Ελλάδα και το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του…δεν υπήρχε καν Ελλάδα. Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι άνθρωποι του πνεύματος να έχουν σε τέτοια εκτίμηση μία χώρα και το λαό της. Σε δύσκολες περιόδους, αυτό μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο. Είναι γνωστό πως ο φιλελληνισμός, καθόλη τη διάρκεια της Επανάστασης, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως εκείνα τα χρόνια, η επικρατούσα άποψη ήταν πως κάθε επαναστατική ενέργεια έπρεπε να κατασταλεί εν τη γενέσει της.
Λίγα λόγια για τον Γκαίτε
Ο Johann Wolfgang von Goethe (1749 – 1832) ήταν Γερμανός συγγραφέας, καλλιτέχνης, ποιητής, φυσιοδίφης και πολιτικός. Θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους φιλέλληνες όλων των εποχών.
Σημαντικές δημιουργίες του είναι: “Κλαβίγκο”, “Επιστολές από την Ελβετία”, “Ερμής και Δωροθέα”, “Περσεφόνη”. Παράλληλα, έγραψε την “Ιφιγένεια εν Ταύροις” του Ευριπίδη, σε στίχους. Το αθάνατο αριστούργημά του όμως που λατρεύεται ως τις μέρες μας είναι ο “Φάουστ”. Σε αυτό το έργο αφιέρωσε πάνω από 30 χρόνια και το ολοκλήρωσε λίγες μέρες πριν πεθάνει.
Κάνε κλικ εδώ για να δεις περισσότερα αποφθέγματα του Γκαίτε.
Εδώ μπορείτε να βρείτε το – must read – βιβλίο… “Φάουστ”
Για να μάθεις περισσότερα για τη ζωή του σπουδαίου συγγραφέα Goethe, κάνε κλικ εδώ.