Αν κανείς δεν μπορεί να απολαύσει την ανάγνωση ενός βιβλίου ξανά και ξανά, δεν χρειάζεται να το διαβάσει καθόλου – Όσκαρ Ουάιλντ
Το διάβασμα είναι μια πύλη προς τη γνώση, την ψυχαγωγία, την αυτογνωσία και την προσωπική ανάπτυξη. Τι εννοεί όμως ο Όσκαρ Ουάιλντ λέγοντας: «Αν κανείς δεν μπορεί να απολαύσει την ανάγνωση ενός βιβλίου ξανά και ξανά, δεν χρειάζεται να το διαβάσει καθόλου»; Σας έχει τύχει να διαβάσετε ένα βιβλίο δεύτερη φορά και να το δείτε με μία τελείως διαφορετική ματιά;
Το νόημα του αποφθέγματος
Ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου μεταμορφώνεται λίγο λίγο σε καθημερινή βάση. Κάθε εμπειρία που βιώνουμε επηρεάζει τη συμπεριφορά μας, τις πεποιθήσεις μας και τη συνολική μας προσωπικότητα ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνουμε εκείνη τη στιγμή. Από την άλλη, η λογοτεχνία είναι μια αποθήκη ιδεών, συναισθημάτων και εμπειριών. Ξαναδιαβάζοντας ένα βιβλίο, μπορούμε να εμπλακούμε με τους χαρακτήρες του σε ένα βαθύτερο επίπεδο.
Αν συνδυάσουμε αυτά τα δύο, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η επαναληπτική ανάγνωση ενός βιβλίου μας επιτρέπει να αποκαλύψουμε διαφορετικά νοήματα και να εκτιμήσουμε ότι μπορεί να μας διέφυγε κατά την αρχική ανάγνωση. Κάθε επόμενη επαφή προσφέρει νέες γνώσεις, επιτρέποντάς μας να αναπτύξουμε μια πιο βαθιά κατανόηση της πρόθεσης του συγγραφέα και των θεμάτων που αναπτύσσονται.
Ωστόσο, αυτό που θέλει να πει ο Όσκαρ Ουάιλντ, είναι ότι η αξία της ανάγνωσης ενός βιβλίου έγκειται στη δυνατότητα να επαναλαμβάνουμε την εμπειρία της ανάγνωσης και να βρίσκουμε κάθε φορά κάτι νέο να μας εμπνέει. Αν δεν μπορούμε να απολαύσουμε την επανάληψη της ανάγνωσης ενός βιβλίου, τότε η αξία του ίσως είναι περιορισμένη για εμάς.
Προτεινόμενα βιβλία για…επαναληπτική ανάγνωση
Βλέπω πολλούς ανθρώπους (κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) που βάζουν στόχο πόσα βιβλία θα διαβάσουν μέσα σε μία χρονιά. Συνήθως είναι και ένας μεγάλος εντυπωσιακός αριθμός. Το ερώτημα είναι…διαβάζουμε για να διαβάζουμε; Εγώ προτιμώ να ψάχνω ένα βιβλίο που θα με σημαδέψει. Ένα βιβλίο που όταν το τελειώσω, δεν θα έχω όρεξη να διαβάσω κάτι άλλο για ένα διάστημα.
Υπάρχουν αρκετά τέτοια βιβλία. Αν θα έπρεπε να διαλέξω 4 από αυτά, τότε θα έλεγα τα παρακάτω:
- Η απολογία του Σωκράτη
- Ο Φτωχούλης του Θεού – Νίκος Καζαντζάκης
- Η φάρμα των ζώων – George Orwell
- Ο Χριστός ξανασταυρώνεται – Νίκος Καζαντζάκης