“Αν η μουσική είναι η τροφή της αγάπης, παίξε κι άλλο.” – William Shakespeare
Στο έργο του Σαίξπηρ “Δωδέκατη Νύχτα”, ο χαρακτήρας του Δούκα Ορσίνο λέει την περίφημη φράση “Αν η μουσική είναι η τροφή της αγάπης, παίξε κι άλλο”, στην αρχή του έργου. Ο Δούκας, βαθιά ερωτευμένος με την κόμισσα Ολίβια, στέλνει τους υπηρέτες του να της κάνουν καντάδα σε μια προσπάθεια να κερδίσει την καρδιά της. Ωστόσο, αυτή είναι μία περίοδος στην οποία, η Ολίβια θρηνεί την απώλεια του αδελφού της και δεν είναι έτοιμη να μπει σε μία σχέση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δούκας αναλογίζεται τη δύναμη της μουσικής και την ικανότητά της να επηρεάζει τον έρωτα.
Το νόημα του αποφθέγματος
Αρχικά, το απόφθεγμα υποδηλώνει ότι η μουσική έχει τη δύναμη να τροφοδοτεί και να θρέφει τις φλόγες της αγάπης. Η λαχτάρα του Δούκα για αγάπη παρομοιάζεται με μια ακόρεστη όρεξη και η μουσική απεικονίζεται ως η τροφή που μπορεί να χορτάσει αυτή την πείνα. Η λέξη “παίξε” αποκτά διττή σημασία – αναφέρεται τόσο στο παίξιμο της μουσικής όσο και στην ιδέα του παιχνιδιού με τα συναισθήματα και τις επιθυμίες.
Ο αντίκτυπος της μουσικής στα συναισθήματα
Η μουσική ήταν ανέκαθεν στενά συνδεδεμένη με τα ανθρώπινα συναισθήματα. Μπορεί να προκαλέσει χαρά, θλίψη, νοσταλγία ή ακόμη και μια αίσθηση λαχτάρας. Η μελωδία και ο ρυθμός της μουσικής έχουν την ικανότητα να χτυπούν μια χορδή βαθιά μέσα στην καρδιά μας, αντηχώντας στα πιο ενδόμυχα συναισθήματά μας. Με αυτή την έννοια, η μουσική γίνεται ένα μέσο, μέσω του οποίου μπορεί να εκφραστεί η αγάπη.
Η οικουμενικότητα της αγάπης και της μουσικής
Ένας από τους λόγους για τους οποίους αυτό το απόφθεγμα παραμένει επίκαιρο σήμερα είναι η οικουμενικότητά του. Η αγάπη και η μουσική είναι δύο πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης που ξεπερνούν τον χρόνο, τον πολιτισμό και τα γλωσσικά εμπόδια. Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, άνθρωποι από διαφορετικά υπόβαθρα έχουν χρησιμοποιήσει τη μουσική ως μέσο για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, ιδίως αυτά που σχετίζονται με την αγάπη. Αυτό το απόφθεγμα, επομένως, χρησιμεύει ως υπενθύμιση της διαχρονικής σύνδεσης μεταξύ της μουσικής και των θεμάτων της καρδιάς.
Η μουσική ως έκφραση πάθους
Το απόφθεγμα του Σαίξπηρ όχι μόνο υπαινίσσεται τη σχέση μεταξύ μουσικής και αγάπης, αλλά υποδηλώνει επίσης ότι η μουσική εντείνει την εμπειρία του έρωτα. Τα παθιασμένα συναισθήματα μπορούν συχνά να βρουν διέξοδο στη μουσική. Εξάλλου, πολλοί καλλιτέχνες έχουν χρησιμοποιήσει την τέχνη τους για να εκφράσουν τα βαθύτερα συναισθήματά τους. Η ένταση των συναισθημάτων που μεταδίδονται μέσω της μουσικής μπορεί να δημιουργήσει μια παντοτινή επίδραση τόσο στον ακροατή όσο και στον δημιουργό.
Η μουσική ως πηγή παρηγοριάς
Σε δύσκολες στιγμές, είναι γνωστό πως η μουσική λειτουργεί ακόμα και ως πηγή παρηγοριάς. Όταν ο έρωτας μένει ανεκπλήρωτος ή όταν οι σχέσεις αντιμετωπίζουν προκλήσεις, η μουσική γίνεται παρηγορητικός σύντροφος. Οι άνθρωποι συχνά στρέφονται στη μουσική για να βρουν παρηγοριά και κατανόηση, καθώς μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματα που δυσκολεύονται να πουν με λόγια.
Η επίδραση της μουσικής στις αναμνήσεις
Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή του αποσπάσματος έγκειται στη σύνδεση μεταξύ μουσικής και αναμνήσεων. Ορισμένα τραγούδια συνυφαίνονται με τις εμπειρίες μας, θυμίζοντάς μας στιγμές γεμάτες αγάπη και χαρά. Αυτές οι μουσικές αναμνήσεις έχουν τη δύναμη να μας μεταφέρουν πίσω στο χρόνο, αναζωπυρώνοντας παλιά συναισθήματα και επανασυνδέοντάς μας με τον εαυτό μας στο παρελθόν.
Ένα μήνυμα για σένα που μπορεί να μαθαίνεις τώρα μουσική…
Αν είσαι στη φάση που μαθαίνεις κάποιο μουσικό όργανο, θέλω να ξέρεις ότι υπάρχει ένα σημείο όπου η πολύ δουλειά ανταμείβεται. Τότε, ξεκινάς να παίζεις πιο άνετα, σου είναι ευκολότερο να κρατήσεις το σωστό ρυθμό και να παίξεις τις σωστές νότες και αρχίζεις να δίνεις κάτι από τον εαυτό σου στο κάθε κομμάτι. Κάνε υπομονή, συνέχισε να δουλεύεις και θα με θυμηθείς.
Κάνε κλικ εδώ για περισσότερα αποφθέγματα του σπουδαίου Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.