“Αυτό που θέλω πίσω είναι αυτό που ήμουν.” – Sylvia Plath – Ποιο είναι το νόημα του αποφθέγματος;
Η Sylvia Plath ήταν μια σπουδαία Αμερικανίδα ποιήτρια και μυθιστοριογράφος. Υπέφερε από κατάθλιψη για το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής της και είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει πολλές φορές. Έκανε διάφορες θεραπείες, και μάλιστα είχε υποστεί απώλεια μνήμης και άλλες δυσκολίες κατά τη διάρκεια αυτών. Οι αγώνες της Plath με την ψυχική υγεία είναι εμφανείς στο συγγραφικό της έργο και πολλά από τα έργα της διερευνούν τα θέματα του θανάτου, της αυτοκτονίας και της ψυχικής ασθένειας. Ένα από τα πιο διάσημα αποφθέγματά της είναι: “Αυτό που θέλω πίσω είναι αυτό που ήμουν”. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε το νόημα πίσω από αυτή την εμβληματική φράση και θα δούμε πόσες διαφορετικές ερμηνείες μπορούν να δοθούν.
Νοσταλγία για το παρελθόν
Η πρώτη και πιο απλή ερμηνεία αυτού του αποφθέγματος είναι ότι η Plath εκφράζει ένα αίσθημα νοσταλγίας για το παρελθόν. Μπορεί να λαχταρά να επιστρέψει σε μια εποχή που ήταν πιο ευτυχισμένη και πιο ανέμελη.
Η απώλεια της αθωότητας
Μια άλλη ερμηνεία του αποσπάσματος είναι ότι η Πλαθ θρηνεί για την απώλεια της αθωότητάς της. Μπορεί να αναφέρεται σε μια εποχή της ζωής της που ήταν πιο αφελής και είχε λιγότερη επίγνωση της σκληρής πραγματικότητας του κόσμου.
Η επιθυμία για αλλαγή
Μια τρίτη ερμηνεία του αποσπάσματος είναι ότι η Πλαθ εκφράζει την επιθυμία για αλλαγή. Μπορεί να είναι δυσαρεστημένη με την τρέχουσα κατάστασή της και να θέλει να επιστρέψει σε μια εποχή που τα πράγματα ήταν καλύτερα. Επιθυμεί μια ευκαιρία να κάνει μια νέα αρχή ή να κάνει διαφορετικές επιλογές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
Η αναζήτηση της ταυτότητας
Το απόφθεγμα θα μπορούσε επίσης να ερμηνευτεί ως η αναζήτηση της Πλαθ για την πραγματική της ταυτότητα. Μπορεί να νιώθει πως έχει χάσει τον εαυτό της και να λαχταρά να επιστρέψει σε μια εποχή που ήξερε ποια ήταν.
Η επιθυμία για ελευθερία
Μια άλλη πιθανή ερμηνεία του αποσπάσματος είναι ότι η Πλαθ εκφράζει την επιθυμία για ελευθερία. Μπορεί να αισθάνεται παγιδευμένη στην τρέχουσα κατάστασή της και να λαχταρά να επιστρέψει σε μια εποχή που αισθανόταν πιο ελεύθερη.
Σκέψεις για τον θάνατο
Το απόφθεγμα θα μπορούσε επίσης να είναι ένας προβληματισμός για τη θνητότητα. Η Πλαθ μπορεί να αναγνωρίζει το πέρασμα του χρόνου και το αναπόφευκτο του θανάτου. Μπορεί να εκφράζει την επιθυμία της να επιστρέψει σε μια εποχή που ήταν νέα και γεμάτη ζωή, προτού την καταβάλει ο φόβος του θανάτου.
Η λαχτάρα για την τελειότητα
Τέλος, το απόσπασμα θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως η λαχτάρα της Πλαθ για την τελειότητα. Μπορεί να λαχταρά να επιστρέψει σε μια εποχή που ήταν ή αισθανόταν τέλεια. Η Πλαθ μπορεί να παλεύει με τις ατέλειες του σημερινού της εαυτού και να εύχεται να μπορούσε να επιστρέψει σε μια εποχή που όλα ήταν καλύτερα.
Συμπέρασμα
Βλέπουμε πως αυτή η μικρή φράση της Sylvia Plath, “Αυτό που θέλω πίσω είναι αυτό που ήμουν”, μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς τρόπους ανάλογα με τις εμπειρίες αλλά και την κατάσταση του καθενός. Σίγουρα, αντανακλά τους αγώνες της Plath με την ψυχική ασθένεια, την αναζήτηση της ταυτότητάς της, την επιθυμία της για αλλαγή και τον προβληματισμό της σχετικά με τον θάνατο. Είναι μια υπενθύμιση ότι όλοι μας έχουμε στιγμές στη ζωή μας που νοσταλγούμε το παρελθόν και ότι αυτή η νοσταλγία μπορεί να είναι ταυτόχρονα πηγή παρηγοριάς και…πηγή πόνου.
Για περισσότερα αποφθέγματα της Sylvia Plath, κάνε κλικ εδώ.
Προτεινόμενο Βιβλίο της Sylvia Plath: Ο Γυάλινος Κώδων