Ο ωρολογοποιός του Έβερτον
[..]..Συμπεριφερόταν λίγο σαν ορισμένους ασθενείς που φοβούνται τόσο μην ξεσπάσει κάποια κρίση και ζούνε στο ρελαντί, κάνοντας πολύ προσεγμένες κινήσεις, μιλώντας με σβησμένη φωνή.
Το βιβλίο “L’Horloger d’Everton” (Ο ωρολογοποιός του Έβερτον) είναι μυθιστόρημα του διάσημου Βέλγου συγγραφέα Georges Simenon, που εκδόθηκε το 1954. Ο Simenon είναι γνωστός για τα αστυνομικά του μυθιστορήματα, αλλά αυτό το έργο ανήκει στα λεγόμενα “romans durs” (σκληρά μυθιστορήματα) του, που εξερευνούν βαθύτερα ψυχολογικά θέματα.
Η ιστορία επικεντρώνεται στον Ντέηβ Γκάλλοουεϋ, έναν ωρολογοποιό στην αμερικανική πόλη Έβερτον, του οποίου η ήσυχη ζωή αναστατώνεται όταν ο γιος του εμπλέκεται σε ένα σοβαρό έγκλημα. Το βιβλίο εξερευνά θέματα όπως η πατρική σχέση, η ενοχή και η αλλοτρίωση στη σύγχρονη κοινωνία.
[..] .. Δεν ήξερε τί ώρα ήταν. Είχε χάσει την αίσθηση του χρόνου. Ο χρόνος είχε σταματήσει να υπάρχει, όπως και ο χώρος. Πως να πιστέψει,για παράδειγμα, ότι ο Μπέν τώρα οδηγούσε στους δρόμους της Βιρτζίνιας, ίσως και σ’ αυτούς του Οχάιο ή του Κεντάκυ;
Ο Simenon χρησιμοποιεί τη λιτή του γραφή για να δημιουργήσει μια ατμοσφαιρική αφήγηση που εμβαθύνει στην ψυχολογία των χαρακτήρων. Το έργο θεωρείται ένα από τα καλύτερα “no-Maigret” μυθιστορήματά του, αναδεικνύοντας την ικανότητά του να δημιουργεί σύνθετους χαρακτήρες και να εξερευνά κοινωνικά ζητήματα.
Το βιβλίο έχει λάβει θετικές κριτικές για την ψυχολογική του οξύτητα και τη συναισθηματική του ένταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1974 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Bertrand Tavernier με τον τίτλο “L’Horloger de Saint-Paul” (Ο Ωρολογοποιός του Αγίου Παύλου). Η ταινία κέρδισε το βραβείο Louis Delluc.
[..] .. Μέχρι τα μεσάνυχτα, συγκεκριμένα μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα, ακολούθησε την καθημερινή ρουτίνα όπως έκανε όλα τα βράδυα, και πιο συγκεκριμένα τα σαββατόβραδα, που κάπως διέφεραν από τις άλλες ημέρες.
Άραγε θα είχε ζήσει αυτή τη βραδιά διαφορετικά ή θα προσπαθούσε να την απολαύσει περισσότερο, αν είχε προβλέψει ότι ήταν η τελευταία βραδιά που περνούσε ως ευτυχισμένος άνθρωπος;
Ο ωρολογοποιός του Έβερτον.
Georges Simenon.
ISBN 978-960-505-604-9
Εκδόσεις Άγρα 2024.
Μετάφραση: ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΚΑΡΩΦ.