Το να κολυμπάς αντίθετα στο ρεύμα δεν είναι ηλίθιο αν τα νερά κατευθύνονται προς έναν καταρράκτη – Nicolás Gómez Dávila
Έχεις νιώσει ποτέ ότι στέκεται απέναντι σε ένα ρεύμα απόψεων, πεποιθήσεων ή ενεργειών που οδηγούν στη λάθος κατεύθυνση; Αν ναι, τότε καταλαβαίνεις ότι…το να κολυμπάς αντίθετα στο ρεύμα δεν είναι ηλίθιο αν τα νερά κατευθύνονται προς έναν καταρράκτη, όπως εύστοχα παρατήρησε ο Κολομβιανός συγγραφέας και φιλόσοφος, Ντάβιλα.
Συμβολισμος του καταρράκτη
Οι καταρράκτες στη λογοτεχνία συμβολίζουν συχνά ένα σημείο χωρίς επιστροφή, ένα επικίνδυνο κατώφλι ή μια αναπόφευκτη πτώση. Αντιπροσωπεύουν δυνάμεις που είναι ισχυρές και συχνά καταστροφικές. Στο πλαίσιο του αποφθέγματος, ένας καταρράκτης συμβολίζει μια επικείμενη καταστροφή ή αποτυχία, στην οποία κατευθύνεται η πλειοψηφία.
Γιατί το να ακολουθείς την πλειοψηφία δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή
Η ιστορία δείχνει ότι η πλειοψηφία δεν έχει πάντα δίκιο. Πολλά κινήματα και ιδεολογίες που κάποτε ήταν ευρέως αποδεκτά θεωρούνται σήμερα άδικα ή ελαττωματικά. Η συμμόρφωση μπορεί μερικές φορές να σημαίνει συνενοχή σε λανθασμένες ή επιβλαβείς ενέργειες, ενώ η διαφωνία μπορεί να είναι ο δρόμος προς τη δικαιοσύνη και την πρόοδο.
Ιστορικά παραδείγματα ωφέλιμης μη συμμόρφωσης
Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα να είναι αυτό του Γαλιλαίου. Ο σπουδαίος Ιταλός φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος και φιλόσοφος αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την επίσημη εκκλησιαστική διδασκαλία που προέβαλλε το γεωκεντρικό σύστημα. Υποστήριξε το ηλιοκεντρικό μοντέλο του Κοπέρνικου, γεγονός που τον έφερε αντιμέτωπο με την Ιερά Εξέταση. Παρά τις διώξεις που υπέστη, οι ιδέες του Γαλιλαίου έβαλαν τα θεμέλια για τη σύγχρονη αστρονομία.
Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι αυτό του Σωκράτη, ο οποίος είχε τη συνήθειά του να συζητά σε δημόσιους χώρους και να θέτει ερωτήσεις που προκαλούσαν τους ανθρώπους να αναρωτηθούν για την ηθική τους, τη δικαιοσύνη, και τη φύση της αρετής. Η μη συμμόρφωση του Σωκράτη προς τις κοινωνικές νόρμες και τις αυθεντίες της εποχής του θεωρήθηκε απειλή για την αθηναϊκή δημοκρατία. Κατηγορήθηκε ότι διέφθειρε τους νέους και ότι δεν σεβόταν τους θεούς της πόλης. Παρόλο που του δόθηκε η ευκαιρία να αποκηρύξει τις ιδέες του και να σωθεί από τη θανατική καταδίκη, ο Σωκράτης αρνήθηκε να συμβιβαστεί με τις αρχές του και προτίμησε να πιει το κώνειο.