Τα μεγάλα πνεύματα πάντα αντιμετωπίζουν βίαιες αντιδράσεις από υποδεέστερα μυαλά- Albert Einstein
Η μαγεία με τα αποφθέγματα είναι ότι μέσα σε τόσες λίγες λέξεις μπορούν να χωρέσουν πολλά νοήματα. Αυτό ισχύει και για τη φράση του Albert Einstein “Τα μεγάλα πνεύματα πάντα αντιμετωπίζουν βίαιες αντιδράσεις από υποδεέστερα μυαλά”, στην οποία εγώ βλέπω δύο διαφορετικές εκδοχές (και κάποιος άλλος μπορεί να βλέπει ακόμα περισσότερες).
Καινοτομία
Στην πρώτη εκδοχή, το απόφθεγμα αναφέρεται στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν διαχρονικά οι άνθρωποι που έχουν καινοτόμες προσεγγίσεις στο να γίνουν αποδεκτοί από την κοινωνία. Όταν κάποιος φέρνει νέες ιδέες, ριζοσπαστικές απόψεις ή πρωτοποριακές λύσεις, συχνά συναντά αντίσταση από ανθρώπους που είτε δεν μπορούν να κατανοήσουν τη σκέψη του, είτε φοβούνται την αλλαγή που φέρνουν αυτές οι ιδέες. Τα “υποδεέστερα μυαλά”, όπως αναφέρει ο Einstein, είναι εκείνα που έχουν μάθει να σκέφτονται μέσα σε αυστηρά και περιορισμένα πλαίσια και νιώθουν απειλή από κάτι που αμφισβητεί το κατεστημένο. Οι “βίαιες αντιδράσεις” αντιπροσωπεύουν την αντίσταση του κατεστημένου ή της κοινής γνώμης που προτιμά τη σταθερότητα και φοβάται το άγνωστο.
Bullying
Στην δεύτερη εκδοχή, οι “βίαιες αντιδράσεις από υποδεέστερα μυαλά”, μπορούν να ερμηνευτούν ως η αντίδραση που συχνά προκύπτει όταν κάποιος διαφέρει ή ξεχωρίζει με τις ιδέες, τη σκέψη ή τη συμπεριφορά του. Στο πλαίσιο του bullying, άτομα που παρουσιάζουν διαφορετικότητα, είτε σε επίπεδο νοημοσύνης, είτε σε προσωπικότητα, εμφάνιση ή ταλέντο, συχνά γίνονται στόχος επιθέσεων από ανθρώπους που είτε δεν καταλαβαίνουν αυτήν τη διαφορετικότητα είτε νιώθουν ανασφάλεια απέναντί της.
Προτεινόμενο Βιβλίο: Συζητώντας με τον Αϊνστάιν