“Η ευτυχία μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα στην αποδοχή.” – George Orwell
Κανείς άνθρωπος δεν ταιριάζει 100% με κανέναν άλλο άνθρωπο. Για να μπορούμε να συμβιώσουμε και κατ’ επέκταση να ευτυχίσουμε θα πρέπει να αποδεχτούμε τον άλλο όπως θα πρέπει να μας αποδεχτεί και εκείνος με τα θετικά και τα αρνητικά μας. Η αποδοχή λοιπόν είναι το πρώτο βήμα (από τα πολλά που απαιτούνται) προς την ευτυχία.
Λίγα λόγια για τον George Orwell
Ο George Orwell (1903 – 1950), ήταν Βρετανός συγγραφέας, λογοτέχνης και δημοσιογράφος. To πραγματικό του όνομα ήταν Έρικ Άρθουρ Μπλερ. Σπούδασε στο κολλέγιο του Ίτον, όπου είχε πνευματικό μέντορα, τον επίσης σπουδαίο Βρετανό μυθιστοριογράφο Aldous Huxley. Τελειώνοντας το κολέγιο, αρνήθηκε μία υποτροφία που είχε και προτίμησε να διοριστεί βοηθός περιφερειάρχη της Ινδικής Αυτοκρατορικής Αστυνομίας στη Μιανμάρ (εκείνο τον καιρό λεγόταν Βιρμανία). Ο κόσμος εκεί δεν αποδεχόταν την βρετανική διοίκηση και έτσι αποφάσισε να παραιτηθεί. Μάλιστα, ένιωθε τύψεις για την δουλειά που έκανε και όταν παραιτήθηκε έζησε ντυμένος με κουρέλια στις πιο κακόφημες περιοχές της Γαλλίας και της Αγγλίας. Οι εμπειρίες του εκεί αποτυπώθηκαν στο βιβλίο «Οι αλήτες του Παρισιού και του Λονδίνου», το οποίο εξέδωσε το 1933. Το 1937 πολέμησε ενάντια στους κομμουνιστές στην Ισπανία. Η απέχθειά του για τον κομμουνισμό εκφράστηκε στο βιβλίο «Φόρος Τιμής στην Καταλωνία», το οποίο εξέδωσε το 1938. Την αναγνώριση από το κοινό την κέρδισε στα τελευταία χρόνια της ζωής του με 2 αριστουργήματα (ήταν και τα τελευταία που έγραψε). Το πρώτο είναι η «Φάρμα των Ζώων» (1945), ένα μυθιστόρημα στο οποίο αναφέρεται με αλληγορικό τρόπο στην επανάσταση των ζώων μιας φάρμας, απέναντι στον σκληρό άνθρωπο-αφέντη τους. Το βιβλίο αποτελεί μία καταδίκη του σταλινισμού αλλά και κάθε μορφής ολοκληρωτισμού. Έναν χρόνο πριν πεθάνει εκδόθηκε και το «1984», ένα βιβλίο σταθμός για την πολιτική σκέψη. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του στον Μεγάλο Αδερφό («Big Brother is watching you»), ο οποίος έχει ταυτιστεί με ένα καθεστώς παρακολούθησης που απειλεί την ιδιωτικότητα του καθενός.
Κάνε κλικ εδώ για να δεις περισσότερα αποφθέγματα (με εικόνες) του George Orwell.
Εδώ μπορείς να βρεις το μυθιστόρημα «1984» (must read) και εδώ μπορείς να βρείς το (επίσης must read) «Η φάρμα των ζώων»