Η εμπειρία μας διδάσκει πως η βασική άμυνα των αδύναμων μυαλών είναι να κατηγορούν χωρίς λόγο – Samuel Taylor Coleridge
Ο Coleridge έγραψε σε μια εποχή μεγάλων πολιτικών και κοινωνικών ανακατατάξεων και υπήρξε εξέχουσα μορφή του ρομαντικού κινήματος. Εκείνη την εποχή, ο ρομαντισμός χαρακτηριζόταν από μια αντίδραση ενάντια στην έμφαση του Διαφωτισμού στη λογική. Το έργο του συχνά εμβαθύνει στην πολυπλοκότητα του ανθρώπινου ψυχισμού, καθιστώντας τις παρατηρήσεις του ιδιαίτερα αιχμηρές. Σε μία από αυτές τις παρατηρήσεις, ο Coleridge ορθά τονίζει ότι η…η βασική άμυνα των αδύναμων μυαλών είναι να κατηγορούν χωρίς λόγο.
Κατανόηση των αδύναμων μυαλών
Ψυχολογική προσέγγιση
Ψυχολογικά, ένα «αδύναμο μυαλό» μπορεί να αναφέρεται σε κάποιον που τον χαρακτηρίζει η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η ανασφάλεια ή η έλλειψη δεξιοτήτων κριτικής σκέψης. Τα άτομα αυτά μπορεί να θεωρούν δύσκολο να επεξεργαστούν εποικοδομητικά την κριτική.
Παραδείγματα στη λογοτεχνία και την ιστορία
Η λογοτεχνία και η ιστορία είναι γεμάτες με παραδείγματα ατόμων με αδύναμο μυαλό που καταφεύγουν σε αλληλοκατηγορίες. Για παράδειγμα, στα έργα του Σαίξπηρ, χαρακτήρες όπως ο Ιάγος στον «Οθέλλο» συχνά μεταθέτουν τις ευθύνες σε άλλους για να προστατευτούν.
Πώς αντιδρούν τα αδύναμα μυαλά στην κριτική
Όταν έρχονται αντιμέτωποι με την κριτική, τα αδύναμα μυαλά μπορεί να περάσουν αμέσως στην άμυνα. Αντί να επεξεργαστούν τα δεδομένα, μπορεί να ξεσπάσουν και να κατηγορήσουν τους άλλους, προσπαθώντας να προστατεύσουν τον εύθραυστο εγωισμό τους.