“Μητέρα μηδέν παιδιών: Η μητρότητα ως επιλογή ή επιβολή.” – Λύο Καλοβυρνάς – Εκδόσεις Gutenberg
Καταρχάς να ξεκαθαρίσω πως το «Μητέρα μηδέν παιδιών» ΔΕΝ είναι ένα βιβλίο κατά της μητρότητας! Είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε όσες γυναίκες δεν έχουν αλλά και σε όσες έχουν παιδιά, σε όσες γυναίκες θέλουν αλλά και σε όσες δεν θέλουν να αποκτήσουν. Απευθύνεται επίσης και στους άνδρες μιας και θίγει το θέμα της πατρότητας. Ας μην παραβλέψουμε άλλωστε το γεγονός ότι και οι άντρες μπορούν να υποστούν καταπίεση ως προς την επιλογή τους να κάνουν ή όχι παιδιά, σε μικρότερη βέβαια κλίμακα σε σχέση με τις γυναίκες.
“Μητέρα σημαίνει πολλά περισσότερα πράγματα πέρα από το να έχει βγει από τα σπλάχνα μου ένα άλλο πλάσμα. Σημαίνει ότι δημιουργώ κάτι καινούργιο, σημαίνει φροντίζω, στέργω, ανατρέφω, καλλιεργώ, αναλαμβάνω ευθύνη, νοιάζομαι, μεταλαμπαδεύω γνώσεις και ταυτόχρονα μεταμορφώνομαι κι εγώ μέσα από αυτή την εμπειρία.”
Γιατί να το διαβάσεις;
Το συγκεκριμένο πόνημα του Λύο Καλοβυρνά, ψυχοθεραπευτή και συμβούλου σχέσεων, δίνει φωνή σε όλες τις γυναίκες που περιθωριοποιούνται με βάση την επιλογή τους να γίνουν αλλά κυρίως να μην γίνουν μητέρες. Σίγουρα, η καθεμία έχει τις δικές της εμπειρίες. Εγώ, για τις δικές μου, μπορώ να γράφω ως το πρωί. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, όμως. Το μόνο δεδομένο είναι πως όλες έχουμε μεγαλώσει με την πεποίθηση ότι είμαστε υποχρεωμένες να γίνουμε μητέρες. Ε λοιπόν, δεν είμαστε.
Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται για ένα βιβλίο, το οποίο αξίζει να διαβαστεί με ανοιχτό μυαλό και ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό σας!
Γιατί να το διαβάσετε αν είστε ήδη γονείς; Γιατί θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τον ρόλο σας. Γιατί να το διαβάσετε αν δεν είστε γονείς; Γιατί θα σας απενοχοποιήσει και θα σας λυτρώσει από όλες τις παγιωμένες απόψεις σχετικά με τη μητρότητα.
Μύθοι, αλήθειες και τροφή για σκέψη
Το συγκεκριμένο βιβλίο ήρθε για να καταρρίψει τεκμηριωμένα πολλούς μύθους με τους οποίους γαλουχήθηκαν γενιές και γενιές. Έχει ο άνθρωπος ένστικτα; Υπάρχει αυτό το περίφημο “μητρικό φίλτρο”; Είναι η βιολογία μας το πεπρωμένο μας; Επίσης, μέσα από την επιστημονική προσέγγιση του συγγραφέα, καθώς και από τις μαρτυρίες άλλων γυναικών, το συγκεκριμένο βιβλίο βοηθά τις γυναίκες να ανακαλύψουν αν πραγματικά θέλουν να κάνουν παιδί και αν έγιναν μητέρες πραγματικά με την δική τους συναίνεση. Ακόμη ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο είναι αυτό που εξετάζει το πώς μπορεί μια γυναίκα να αντιμετωπίσει τις πιέσεις από τους γονείς, την ψυχολογική βία από τους γυναικολόγους (οι περισσότερες από εμάς το έχουμε υποστεί και αυτό!) και τα επικριτικά βλέμματα της κοινωνίας.
“Περίμενα να ξυπνήσει αυτό το βιολογικό ρολόι. Λέω “μάλλον το δικό μου δεν έχει μπαταρίες”. Τελικά υπάρχει, αλλά το ξυπνητήρι του χτυπά για ταξίδια , περιπέτειες και διεκδίκηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων”
Το βιβλίο “Μητέρα μηδέν παιδιών” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg.