Μπορούμε να κρίνουμε την καρδιά ενός ανθρώπου από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα ζώα – Immanuel Kant
Ο σπουδαίος Γερμανός φιλόσοφος, Ιμμάνουελ Καντ, είπε κάποτε: “Μπορούμε να κρίνουμε την καρδιά ενός ανθρώπου από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα ζώα”. Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στο νόημα αυτής της φράσης και θα διερευνήσουμε τις ευρύτερες επιπτώσεις που έχει στην κατανόηση της ηθικής, της συμπόνιας και της σχέσης μας με τα ζώα.
Immanuel Kant: Ο φιλόσοφος
Πριν αποκρυπτογραφήσουμε το νόημα του αποφθέγματος του Καντ, ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να γνωρίσουμε τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από αυτές τις λέξεις. Ο Ιμμάνουελ Καντ (1724-1804) θεωρείται από τους σημαντικότερους φιλόσοφους όλων των εποχών και είναι γνωστός για τη συμβολή του στην ηθική, τη μεταφυσική και την επιστημολογία. Ανέπτυξε μια ηθική φιλοσοφία που τόνιζε τη σημασία του ανθρώπινου ορθολογισμού και της αυτονομίας.
Το απόφθεγμα και η σημασία του
Το απόφθεγμα του Καντ υπογραμμίζει την ιδέα ότι η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα χρησιμεύει ως αντανάκλαση του εσωτερικού ηθικού μας χαρακτήρα. Για να εκτιμήσουμε πραγματικά, όμως, το βάθος αυτής της δήλωσης, πρέπει να διερευνήσουμε την οπτική του Καντ για την ηθική και πώς αυτή σχετίζεται με τις αλληλεπιδράσεις μας με το ζωικό βασίλειο.
Η αντίληψη του Καντ για την ηθική και την έμφυτη ανθρωπιά
Ο Καντ πίστευε σε ένα δεοντολογικό ηθικό πλαίσιο, το οποίο σημαίνει ότι οι πράξεις είναι εγγενώς σωστές ή λανθασμένες, ανεξάρτητα από τις συνέπειές τους. Σύμφωνα με τον Καντ, η ηθική δεν εξαρτάται από τα αποτελέσματα αλλά από τις ηθικές αρχές που καθοδηγούν τις πράξεις μας. Αυτό αποτελεί το θεμέλιο για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η μεταχείριση των ζώων αντανακλά την ηθική μας θέση.
Ακόμα, ο ισχυρισμός του Καντ υπονοεί ότι η καλοσύνη και η συμπόνια προς τα ζώα δεν είναι μόνο ενδεικτικά της καλοσύνης μας, αλλά και απόδειξη της έμφυτης ανθρωπιάς μας. Η μεταχείριση των ζώων με φροντίδα και σεβασμό αναδεικνύει την ικανότητά μας για ενσυναίσθηση, η οποία αποτελεί θεμελιώδη πτυχή του να είσαι ηθικό ον.
Κατανόηση του ηθικού πλαισίου του Καντ
Η καντιανή ηθική περιστρέφεται γύρω από την ιδέα της “κατηγορικής προσταγής” – μια αρχή που επιβάλλει να αντιμετωπίζουμε τους άλλους με τον ίδιο σεβασμό και την ίδια αξιοπρέπεια που επιθυμούμε για τον εαυτό μας. Όταν επεκτείνουμε αυτή την αρχή στα ζώα, γίνεται σαφές ότι και αυτά αξίζουν την προσοχή μας και την ανθρώπινη μεταχείρισή μας.
Η ηθική ευθύνη απέναντι στα ζώα
Το απόφθεγμα τονίζει την ηθική ευθύνη που έχουμε απέναντι στα ζώα. Υπονοεί ότι είμαστε κάτι σαν…”διαχειριστές” της Γης και των κατοίκων της. Η καντιανή ηθική μας προτρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι πράξεις μας προς τα ζώα πρέπει να διέπονται από τις ίδιες ηθικές αρχές που διέπουν τις αλληλεπιδράσεις μας με τους άλλους ανθρώπους.
Το ιστορικό πλαίσιο
Για να εκτιμήσουμε πραγματικά την προοπτική του Καντ, είναι σημαντικό να εξετάσουμε το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο έζησε. Κατά την εποχή του Καντ, τα ζώα συχνά υποβάλλονταν σε σκληρή και απάνθρωπη μεταχείριση και δεν υπήρχε σημαντική νομική προστασία γι’ αυτά.
Προτεινόμενο Βιβλίο: Θεμελίωση της Μεταφυσικής των Ηθών