“Αν ο κροκόδειλος έφαγε τον εχθρό σου, αυτό δεν σημαίνει πως έγινε και φίλος σου.” – Γκαίτε
Το απόφθεγμα του Γκαίτε “Αν ο κροκόδειλος έφαγε τον εχθρό σου, αυτό δεν σημαίνει πως έγινε και φίλος σου”, υπογραμμίζει τη σημασία της κατανόησης της πολυπλοκότητας των σχέσεων. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι μια μεμονωμένη πράξη δεν αλλάζει την πραγματική φύση ενός ατόμου. Με άλλα λόγια, το γεγονός ότι ένας κροκόδειλος καταβροχθίζει κάποιον που μπορεί να θεωρείται αντίπαλος, δεν τον καθιστά αυτομάτως φίλο και σίγουρα πρέπει να εξετάσουμε και άλλες παραμέτρους προτού αποκαλέσουμε κάποιον φίλο.
Ο κροκόδειλος ως μεταφορά
Η χρήση του κροκόδειλου ως μεταφορά συμβολίζει την απατηλή φύση ορισμένων ατόμων ή καταστάσεων. Οι κροκόδειλοι είναι γνωστοί για την ικανότητά τους να αναμειγνύονται στο περιβάλλον τους, καθιστώντας τους μια κατάλληλη αναπαράσταση των κρυφών προθέσεων ή των ψευδών εμφανίσεων. Ακριβώς όπως ένας κροκόδειλος μπορεί στιγμιαία να ενεργήσει καταβροχθίζοντας το θήραμά του, τα άτομα μπορούν να επιδείξουν προσωρινές πράξεις καλοσύνης ή βοήθειας χωρίς να αλλάξουν ριζικά τη φύση τους.
Η φύση της φιλίας
Τα λόγια του Γκαίτε θίγουν επίσης τη φύση της φιλίας. Η αληθινή φιλία βασίζεται στην εμπιστοσύνη, τις κοινές αξίες και την ειλικρίνεια. Μια πράξη, ακόμη και αν φαίνεται να σας ωφελεί, δεν μπορεί να μετατρέψει ένα άτομο σε φίλο.
Κάνε κλικ εδώ για να δεις περισσότερα αποφθέγματα του Γκαίτε.
Εδώ μπορείτε να βρείτε το – must read – βιβλίο… “Φάουστ”
Για να μάθεις περισσότερα για τη ζωή του σπουδαίου συγγραφέα Goethe, κάνε κλικ εδώ.