“Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά.” – Οδυσσέας Ελύτης
Κάποια αποφθέγματα ξεπερνούν τα όρια των λέξεων και χαράσσονται στη συλλογική μας συνείδηση. Ένα από αυτά είναι και το “Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά”, του αγαπημένου Οδυσσέα Ελύτη. Ποιο είναι όμως το βαθύτερο νόημα αυτών των λίγων λέξεων;
Ανάλυση του αποφθέγματος
Το απόφθεγμα “Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά” είναι ένα παράδειγμα συνοπτικής ποιητικής γλώσσας που φέρει πλήθος ερμηνειών. Για να κατανοήσουμε την ουσία του, είναι ζωτικής σημασίας να αναλύσουμε τα επιμέρους στοιχεία του.
“Κάνε άλμα”: Αυτή η φράση υποδηλώνει μια επιτακτική ενέργεια, μια πρόσκληση για την έναρξη κίνησης. Το άλμα σηματοδοτεί πρόοδο ή αλλαγή.
“Πιο γρήγορο από τη φθορά”: Η φθορά υποδηλώνει την παρακμή, την οπισθοδρόμηση ή ακόμα και τη στασιμότητα. Το ότι το άλμα πρέπει να είναι ταχύτερο από τη φθορά υποδηλώνει τον επείγοντα χαρακτήρα της δράσης. Υπονοεί ότι η πρόοδος πρέπει να ξεπεράσει την παρακμή.
Μεταφορικές προεκτάσεις
Η φθορά είναι οποιαδήποτε αλλαγή που οδηγεί στο να υποβαθμίσει κάτι από την αρχική του κατάσταση. Επειδή το απόφθεγμα αναφέρεται στον άνθρωπο και όχι σε κάποιο αντικείμενο, μπορεί να υπονοεί τη φυσική φθορά του σώματος, τη φθορά του πνεύματος ή ακόμα και του χαρακτήρα μας. Σε κάθε περίπτωση, ο σπουδαίος ποιητής, μιλάει για την επιτακτική ανάγκη να δράσουμε.
Η φθορά του σώματος
Σχετικά με τη φθορά του σώματος, είναι δεδομένο πως όσο οι άνθρωποι γερνούν, δεν έχουν τις ίδιες αντοχές και δυνάμεις. Απόδειξη είναι οι αθλητές, οι οποίοι αποδίδουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων του για μία συγκεκριμένη περίοδο. Ακόμα όμως και αν δεν είμαστε αθλητές, το απόφθεγμα μας προτρέπει να κάνουμε πράγματα τα οποία δεν θα μπορούμε να κάνουμε πάντα.
Η φθορά του πνεύματος
Όσον αφορά το πνεύμα, το απόφθεγμα έχει ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή εποχή βομβαρδιζόμαστε με πληροφορίες, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι άχρηστες. Για παράδειγμα, στη μουσική προωθούνται συγκεκριμένα πρότυπα, τα οποία πολλές φορές δεν αξίζουν τέτοιας προβολής. Ο Ελύτης θεωρεί δεδομένη τη φθορά. Για αυτό τον λόγο δεν λέει “Πρόσεχε να μην φθαρείς”. Απλώς, προτρέπει να προοδεύσεις περισσότερο από όσο θα φθαρείς. Το απόφθεγμα θα μπορούσε να είναι μια προτροπή να αφιερώσουμε χρόνο σε πράγματα που θα βοηθήσουν το πνεύμα μας να αναπτυχθεί περισσότερο από όσο φθείρεται. Για παράδειγμα, το διάβασμα ενός βιβλίου, η ενασχόληση με κάποιο μουσικό όργανο ή με άλλη τέχνη και άλλα πολλά.
Η φθορά του χαρακτήρα
Όσον αφορά το χαρακτήρα μας, η αθωότητα των παιδικών μας χρόνων, χάνεται. Όλοι έχουμε εμπειρίες από άτομα που μας πλήγωσαν. Αυτές οι εμπειρίες μας αλλάζουν. Βλέπουμε την κακή πλευρά του κόσμου μεγαλώνοντας και χάνουμε την αγνότητα των παιδικών μας ψυχών. Είναι σημαντικό σε αυτό τον κόσμο, να μπορούμε να κρατάμε το παιδί που κρύβουμε μέσα μας όσο πιο χαρούμενο γίνεται. Δεν είναι εύκολο αλλά μπορεί να γίνει.
Κάνε κλικ εδώ για περισσότερα αποφθέγματα του σπουδαίου Έλληνα ποιητή, Οδυσσέα Ελύτη.
Συμπέρασμα
Η φράση του Ελύτη, “Κάνε άλμα γρηγορότερο από τη φθορά”, περικλείει μια έκκληση για δράση, μια έκκληση για πρόοδο που ξεπερνά την παρακμή. Μας προτρέπει να αγκαλιάσουμε την αλλαγή, να αντισταθούμε στη στασιμότητα και να καλλιεργήσουμε την ανάπτυξη των προσωπικών και συλλογικών μας εμπειριών. Καθώς αναλογιζόμαστε αυτά τα λόγια, μας υπενθυμίζεται ότι το ταξίδι μας στη ζωή είναι ένα ταξίδι συνεχούς μεταμόρφωσης – ένα ταξίδι όπου το άλμα προς τα εμπρός δεν είναι απλώς μια επιλογή αλλά μια αναγκαιότητα.
Εδώ μπορείτε να αγοράσετε βιβλία του Οδυσσέα Ελύτη.
Κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα για τη ζωή του Οδυσσέα Ελύτη.