“Η σιωπή με κατέθλιψε. Δεν ήταν η σιωπή της σιωπής. Ήταν η δική μου σιωπή” – Sylvia Plath
Η σιωπή μπορεί να είναι εκκωφαντική, ειδικά όταν είναι η δική σας σιωπή. Η φράση της Sylvia Plath: “Η σιωπή με κατέθλιψε. Δεν ήταν η σιωπή της σιωπής. Ήταν η δική μου σιωπή”, συμπυκνώνει τους αγώνες που αντιμετωπίζουν πολλά άτομα στη μάχη τους με την ψυχική υγεία.
Ανάλυση του αποφθέγματος
Το απόφθεγμα της Πλαθ: “Η σιωπή με κατέθλιψε. Δεν ήταν η σιωπή της σιωπής. Ήταν η δική μου σιωπή”, μιλάει για την εμπειρία της να αισθάνεται απομονωμένη και αποκομμένη από τον κόσμο γύρω της. Το απόφθεγμα προέρχεται από το μυθιστόρημά της “Ο Γυάλινος Κώδων“, στο οποίο ο κεντρικός χαρακτήρας, η Esther Greenwood, παλεύει με την ψυχική ασθένεια και αισθάνεται παγιδευμένη στο μυαλό της. Τα συγκεκριμένα λόγια αντικατοπτρίζουν τα συναισθήματα αποσύνδεσης της Esther από τον κόσμο. Αυτά τα συναισθήματα πηγάζουν από την κατάθλιψή της.
Η πλήρης εκδοχή του αποφθέγματος έχει ως εξής: “Η σιωπή με κατέθλιψε. Δεν ήταν η σιωπή της σιωπής. Ήταν η δική μου σιωπή. Ήξερα πολύ καλά πως τ’αυτοκίνητα έκαναν θόρυβο κι ότι οι άνθρωποι μέσα στ’αυτοκίνητα και πίσω απ΄τα παράθυρα των κτιρίων έκαναν θόρυβο, και το ποτάμι έκανε θόρυβο, αλλά δεν μπορούσα ν’ακούσω τίποτα. Στο παραθυρό μου ήταν κρεμασμένη η πόλη, επίπεδη σαν αφίσα, αστράφτοντας κι αναβοσβήνοντας, αλλά θα μπορούσε και να μην είναι εκεί γιατί τι καλό μου έκανε”.
Η Πλαθ περιγράφει την πόλη έξω από το παράθυρό της ως “επίπεδη σαν αφίσα, που αστράφτει και αναβοσβήνει”, αλλά παρά τον θόρυβο και τη δραστηριότητα του κόσμου γύρω της, νιώθει εντελώς αποκομμένη από αυτόν. Το απόφθεγμα είναι μια ισχυρή μεταφορά για την εμπειρία της κατάθλιψης.
Η έννοια της σιωπής
Η σιωπή μπορεί να οριστεί ως η απουσία ήχου ή θορύβου. Ωστόσο, στο απόφθεγμα της Plath, τονίζει ότι η σιωπή που βίωσε δεν ήταν η απουσία ήχου, αλλά η δική της εσωτερική σιωπή. Αυτός ο τύπος σιωπής είναι ο χειρότερος και χαρακτηρίζεται από συναισθήματα απομόνωσης, μοναξιάς και αποσύνδεσης από τον κόσμο γύρω μας.
Ο αντίκτυπος της σιωπής στην ψυχική υγεία
Η σιωπή μπορεί να έχει βαθιές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία ενός ατόμου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητη για μικρά χρονικά διαστήματα, επιτρέποντας στα άτομα να προβληματιστούν και να επεξεργαστούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Ωστόσο, η παρατεταμένη σιωπή μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα μοναξιάς, κατάθλιψης και άγχους, ιδίως αν είναι αυτοεπιβαλλόμενη.
Για περισσότερα αποφθέγματα της Sylvia Plath, κάνε κλικ εδώ.